I denna studie visar vi att privatiseringar av statliga och kommunala bolag i Sverige påverkar anställda negativt men leder till högre produktivitet i företagen.
Privatiseringar är återigen på agendan i både Europa och Asien, med statliga intäkter från privatiseringar som når rekordnivåer. Trots att många beslutsfattare är benägna att privatisera såväl statliga som kommunala företag är det fortfarande oklart hur privatiseringar påverkar anställda då forskningen främst fokuserat på företagsutfall. Den forskning som finns om anställda har typiskt använt sig av små urval från östeuropeiska länder.
Privatiseringar under två decennier studeras
Syftet med denna studie är att öka förståelsen för hur anställda i offentliga företag påverkas vid en privatisering. Registerdata från Statistiska Centralbyrån används för att studera hur privatiseringar i Sverige de senaste två decennierna har påverkat anställda i termer av arbetslöshet, löneutveckling och benägenheten att starta eget företag.
Negativa effekter för anställda
Genom att över tid jämföra karriärer för anställda i statliga och kommunala bolag som privatiseras med anställda i offentliga bolag som inte privatiseras finner vi att privatiseringar påverkar anställda i genomsnitt genom:
- ökad arbetslöshet
- lägre löneinkomster på kort sikt
Vi finner ingen effekt på förtidspension, hälsa, eller sannolikheten att skilja sig.
Positiva effekter för företagen
På företagssidan finner vi att produktiviteten i företag som privatiseras ökar. Studiens främsta bidrag är att analysera hur anställda påverkas vid en privatisering. Genom att analysera effekter av privatiseringar på både anställda och företag ger den en ökad förståelse för de samhällsekonomiska konsekvenserna av privatiseringar.