I en värld med ökad globalisering och konkurrens fokuserar politiker, beslutsfattare och företag alltmer på ekonomisk tillväxt och dess bestämningsfaktorer. En av de viktigaste drivkrafterna till tillväxt är teknologisk utveckling som till stor del skapas genom forskning och utveckling. Nästan 30 procent av den FoU som görs i OECD-länderna finansieras idag av den offentliga sektorn.
Syftet med denna rapport är att kartlägga vilka slutsatser som forskningslitteraturen i nationalekonomi drar om sambandet mellan statlig forskningspolitik och tillväxt. Det specifika syftet är hur den statliga forskningspolitiken bör organiseras för att den ska bli så effektiv som möjligt. Speciellt fokus läggs här på hur kunskapsöverföringen från universiteten till näringslivet och det övriga samhället kan förbättras. En annan viktig del är att analysera vilka konsekvenserna skulle bli om den statliga finansieringen av universitetens forskning i större utsträckning än idag tilldelas i konkurrens.
Genomgången görs i första hand av den empiriska litteraturen, men grundläggande teorier och begrepp tas också upp. Rapporten har skrivits på ett sätt så att den ska vara begriplig för beslutsfattare vid departement, myndigheter, universitet och i näringslivet.