Populärvetenskap
Referens
Elert, Niklas (2017). ”En inte så gyllene medelålder”. Recension av The Innovation Illusion: How So Little Is Created by So Many Working So Hard av Fredrik Erixon och Björn Weigel. Ekonomisk Debatt 44(5), 86–87.
Författare
Niklas Elert
På sistone har jag tänkt mycket på Harvardprofessorn Benjamin Friedmans bok The Moral Consequences of Economic Growth. Den gavs ut 2005, men budskapet känns mer aktuellt i dag än det gjorde då: Ekonomisk stagnation är inte bra för ett samhälles moral eller för den liberala demokratin; tvärtom bäddar bistra ekonomiska tider för politisk populism av alla kulörer.
Det är med den tanken i bakhuvudet som jag läser The Innovation Illusion: How So Little Is Created by So Many Working So Hard, skriven av svenskarna Fredrik Erixon och Björn Weigel, båda knutna till European Centre for International Political Economy (ECIPE). Det är en spännande, väl underbyggd bok om en deprimerande betraktelse: Västerlandets kapitalism har blivit medelålders. Den är beroende av förutsägbarhet och skyr kreativ förstörelse. Och det borde bekymra oss.