Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Kunskapssynen och pedagogiken – varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas

Kunskapssyn och tongivande pedagogiska teorier på de svenska ämneslärarutbildningarna

Bokkapitel
Referens
Fiévet, Hugo och Magnus Henrekson (2017). ”Kunskapssyn och tongivande pedagogiska teorier på de svenska ämneslärarutbildningarna”. I Magnus Henrekson (red.), Kunskapssynen och pedagogiken – varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas (210–245). Stockholm: Dialogos Förlag.

Författare
Hugo Fiévet, Magnus Henrekson

Redaktör
Magnus Henrekson

Syftet med denna studie som ingår som ett bakgrundskapitel är att undersöka vilka pedagogiska teorier och tänkare – och därmed indirekt den kunskapssyn – som dominerar på ämneslärarutbildningarna vid svenska universitet. Studien visar att sociala perspektiv på lärande och barns utveckling kraftigt dominerar och denna likriktning riskerar att stå i vägen för verklig förståelse. Teorier som baseras på idén om sociala konstruktioner tar inte hänsyn till biologiska aspekter i beteendemönster hos människor, eller att det finns komplexa samband mellan biologi och social konstruktion (arv och miljö). Här har stora framsteg gjorts inom neurovetenskap och evolutionär psykologi, framsteg som de svenska lärarstudenterna förblir ovetande om.