Stora delar av världens ekonomier har under de senaste åren befriats från konkurrenshämmande regleringar. Trots radikalt annorlunda utgångspunkter har genomgripande avregleringar skett i såväl Nordamerika och Västeuropa som i Östeuropa och många av tredje världens länder.
Utvecklingen i Sverige skiljer sig inte från den i Nordamerika och övriga Västeuropa. Kreditmarknaden har avreglerats. Valutaregleringen har avskaffats. Fri etableringsrätt har införts inom taxinäringen. Många regleringar finns dock kvar. Den offentliga sektorn kännetecknas just nu av regleringar och avsaknad av konkurrens.
En ekonomi kräver för att fungera effektivt förutsebara spelregler i form av lagstiftning och olika regelverk. I denna bok ställs frågan var gränsen går där regleringarna sänker produktionens effektivitet och den ekonomiska välfärden. Boken innehåller en systematisk genomgång av olika tänkbara motiv för regleringar, verkningar och biverkningar av regleringar samt en diskussion om möjliga strategier för förändring av regleringssystemet. Genomgången är hela tiden rikt illustrerad med svenska exempel.