Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

”Vår styrka är frågor som är viktiga för näringslivet”

Incitamenten är små för forskare vid universitet och högskolor att kommunicera sin forskning utanför akademin. Här har IFN en viktig roll att fylla genom att förena forskning på hög internationell nivå med vilja och förmåga att sprida kunskap, skriver FREDRIK SJÖHOLM, vd för IFN.

NÄR COVIDPANDEMIN klingade av var vi många som trodde på en återgång till en mer normal tillvaro. Vi hade fel. Rysslands anfall på Ukraina har haft vittgående konsekvenser för Sveriges politiska och ekonomiska utveckling. Det mest uppenbara är ansökan om medlemskap i Nato, något som tidigare bedömdes som högst osannolikt. På det ekonomiska området har kriget tillsammans med fortsatta störningar i leverantörskedjor lett till en inflation som vi får gå många decennier tillbaka i tiden för att finna motsvarighet till. Det är med andra ord en ekonomiskt osäker tid som ligger framför oss.

Osäkerheten späs på av en ökad global protektionism. I Kina har en ny ekonomisk politik lanserats med det uttalade syftet att, med hjälp av subventioner och handelshinder, minska beroendet av import från omvärlden. I USA har ett stort projekt sjösatts där man genom skattelättnader för inhemsk produktion ska rädda industrijobb i landet. I EU duggar förslagen om en aktiv industripolitik tätt och målsättningen sägs vara strategisk autonomi, ett annat uttryck för minskat omvärldsberoende.

Det är på många sätt en ny värld för det svenska näringslivet. IFN fyller, med en kombination av forskning och kommunikation, en viktig roll för att öka förståelsen för samtida förändringar. Under det gångna året har exempelvis våra elmarknadsforskare varit engagerade i debatter och samtal. Andra kollegor har med utgångspunkt i sin forskning bidragit med analyser i diverse aktuella samhällsfrågor. Vår styrka är att fokusera på breda och för svenskt näringsliv viktiga områden. Det ger oss möjligheten att med nödvändig kompetens beskriva och förklara stora samhällsekonomiska förändringar, och att med en vetenskaplig utgångspunkt föreslå lämpliga ekonomisk-politiska reformer.

Att bedriva denna viktiga verksamhet ställer höga krav på personal och organisation. Vi har under de senaste åren vidareutvecklat en redan välskött verksamhet för att bli än tydligare i vårt uppdrag: IFN ska vara Sveriges främsta miljö för ekonomiska analyser av relevans för svenskt näringsliv. Enligt mitt förmenande lyckas vi väl med att uppnå denna målsättning.

FREDRIK SJÖHOLM
PROFESSOR OCH VD