Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Publikationer

Filtrera
  Visa i referensformat
1 2 3 4 5 Nästa



















Ekonomisk Debatt

Valsystem på agendan

År 2024 råder det ingen brist på färska valdata eller politisk dramatik och den femte november är det dags igen i USA. En tredjedel av senaten, hela representanthuset och presidentposten står till för…
Populärvetenskap
Visa pdf



Kvartal

Därför är rikare länder jämlikare

Idag är världen rikare än någonsin. Men hur ser fördelningen av välstånd ut? I sin nya bok, Superrika och jämlika, går ekonomiprofessorn Daniel Waldenström, verksam vid IFN, igenom de nya forskningsrö…
Populärvetenskap



Explorations in Economic History

Wealth and History: A Reappraisal

Vilka faktorer ligger bakom förmögenhetstillväxten och förmögenhetsfördelningens förändring under 1900-talet fram till i dag? Nya vetenskapliga rön för ett antal västländer ger anledning att ifrågasät…
Tidskriftsartikel



Encyclopedia of Public Choice

Beauty in Politics

Politiska kandidaters utseende kan påverka väljarnas beteende och fungerar ofta som en genväg för dem som saknar detaljerad information. Attraktiva kandidater ses ofta som mer kompetenta och kan få fö…
Bokkapitel
av Niclas Berggren, Henrik Jordahl, Panu Poutvaara




Energiforsk Rapport 2024:1018

En frivillig marknad för effekt?

Den förväntade ökningen av andelen vindkraft i elproduktionen innebär en ökad risk för effektbrist ett antal timmar per år. I rapporten ”En frivillig marknad för effekt?” analyseras förutsättningarna…
Rapport
av Lars Bergman, Peter Blomqvist, Niclas Damsgaard, Pär Holmberg, Thomas Unger
Visa pdf









Svenska Dagbladet

Blir världen fortfarande bättre?

UNDER STRECKET – I mitten av 2010-talet blev Hans Rosling världsberömd för sina hoppingivande presentationer av allt det som stadigt blivit bättre i världen. Men hur har kurvorna sett ut sedan dess? T…
Populärvetenskap



Working Paper No. 1498

Individualism and Working from Home

Individualism speglar i vilken utsträckning människor prioriterar personlig frihet, autonomi och självständighet framför gruppintressen. Denna studie finner att individualism kan förklara skillnader i…
Working Paper
av Jan Bietenbeck, Natalie Irmert, Therese Nilsson
Visa pdf

Rapport 2024-1034 Reformerad intäktsreglering

Reformerad intäktsreglering

Sedan 2011 har regleringen av den svenska elnätsverksamheten formen av förhandsreglering av elnätsföretagens intäkter. Hittills har den regleringen tillämpats i en miljö med i stor sett konstant årlig…
Rapport
av Lars Bergman, Eirik S. Amundsen, Bo Diczfalusy, Nils-Henrik Mørch von der Fehr, Erik Lundin, Kenth Skogsvik
Visa pdf


Dagens Nyheter

Så kan elnätsavgifterna hållas på en vettig nivå

Elnätsavgifterna har länge ökat snabbt vilket lett till krav på hårdare reglering av nätföretagen. Samtidigt behöver nätet byggas ut, då el är nyckeln till omställningen till fossilfritt. I en ny rapp…
Debatt
av Lars Bergman, Eirik S Amundsen, Erik Lundin, Nils Henrik Mørch von der Fehr, Kenth Skogsvik
Visa pdf




Dagens Industri

400 miljarder i perspektiv

Regeringens utredare rörande stöd till byggandet av ny kärnkraft har presenterat sitt förslag. Det som rönt störst uppmärksamhet är kostnaden 400 miljarder kronor. Detta är förvisso ett stort belopp,…
Debatt
av Jan Blomgren, Magnus Henrekson
Visa pdf


Liberal Debatt

EU gjorde internet sämre

I jakt på en rättvis snarare än fri konkurrens har EU skapat ett klimat där de stora teknikföretagen väljer att offra användbarheten på riskminimeringens altare i rädsla för miljardböter. välfärdsfors…
Populärvetenskap


Underlagsrapport till promemoria Fi 2023:F Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft

Den svenska elmarknaden

Syftet med denna underlagsrapport är att beskriva Sveriges elförsörjning, hur den har byggts upp och hur elmarknaden är organiserad samt den kommande energiomställningen. Sveriges elkraftsystem är huv…









Timbro

Reformer för att lösa ”läskrisen”

Sverige befinner sig inte i en generell läskris – problemet är att elever som inte pratar svenska i hemmet halkar efter. För att stänga läsgapet måste regeringen satsa på evidensbaserad skolpolitik. I…
Populärvetenskap
av Gabrel Heller Sahlgren
Visa pdf






















Journal of Labor Economics

Taxes, Childcare and Gender Identity Norms

I den här artikeln undersöker vi betydelsen av könsnormer och ekonomiska incitament för hur vab fördelas mellan föräldrar. Detta görs genom att studera om jobbskatteavdraget påverkar hur mammor och pa…
Tidskriftsartikel
av Andrea Ichino, Martin Olsson, Barbara Petrongolo, Peter Skogman Thoursie













1 2 3 4 5 Nästa