"Till nytta för de många människorna"
Så rubricerar Familjen Kamprads stiftelse sin verksamhet. Vi är stolta över att de valt att stödja två nya forskningsprojekt om regional utveckling.
Lars Persson leder ett projekt med syfte att öka förståelsen för hur det lokala entreprenörskapet påverkar dynamiken i landsbygdens näringsliv, samt hur regelverk och institutioner påverkar denna process.
Hur skatter påverkar företag och löntagare ur ett regionalt perspektiv beforskas i ett annat projekt som leds av Daniel Waldenström. Med utgångspunkt i några viktiga skattereformer undersöks vilken regional effekt de fått på kapitalbildning, omsättning, sysselsättning och arbetsutbud.
FRAMTIDENS ENERGISYSTEM

Sveriges energisystem – inriktningen framåt
Den 25 mars arrangerade SNS ett avslutningsseminarium för ett projekt som bedrivits i samarbete med vårt forskningsprogram Hållbar energiomställning.
Hur bör framtidens energisystem utformas för att möta klimatmålens krav och samtidigt ge trygg energiförsörjning? Det har SNS belyst under det treåriga forskningsprojektet "Framtidens energisystem".
I projektet har våra forskare Pär Holmberg, Erik Lundin och Thomas Tangerås bidragit med ett antal intressanta rapporter.
Samarbetet fortsätter
Thomas Tangerås och Pär Holmberg bildar tillsammans med Chloé Le Coq från Université Paris-Panthéon-Assas det konjunkturråd som SNS har utsett för 2025. De har till uppdrag att undersöka vad som krävs för att Sverige ska säkra nödvändiga investeringar i ny fossilfri elproduktion.
Läs rapporterna och se presentationen
NY RAPPORT
Kommunens sommarjobb en nitlott för ungdomarna
Att kommunen ger arbete till tonåringar under skollovet är vanligt runt om i Sverige. Tanken är god, barnen får en inkomst och erfarenhet. Men bara det året. Vår granskning visar att åren därefter är effekten den motsatta: ungdomarna får lägre inkomst efter gymnasiet och sämre jobb.
Detta skriver Daniel Knutsson och Björn Tyrefors i en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter. Björn fick möjlighet att utveckla resonemangen i SVT:s Aktuellt samma kväll. Artikeln baseras på en läsvärd rapport skriven på uppdrag av IFAU.
POLICYSEMINARIUM
Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?
På ett välbesökt seminarium den 7 mars med titeln ”Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?” presenterades två studier från forskningsprojektet ”Tillitens kulturer och frihetens institutioner”. Seminariet inleddes med att Christian Bjørnskov sammanfattade studien ”Undertrycker globaliseringen social tillit?”. Därefter presenterade Niclas Berggren studien ”Missgynnar kapitalismen kvinnor? Bevis från livstillfredsställelse”.
Kommentarer följde sedan från en panel med Johanna Möllerström, professor i nationalekonomi vid George Mason University, Ulrica Schenström, vd för Fores, och Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare i Kulturdepartementet.
23 APRIL
Policyseminarium: Hur påverkas näringslivet av generativ AI?
Generativ AI är en teknik som utmanar våra traditionella synsätt på arbete, innovation och samhällsutveckling. Tillsammans med automatiseringen leder denna snabba utveckling till mängder av frågeställningar kring möjligheter, skillnader, konsekvenser och risker. Under ledning av Malin Gardberg lyfter vi fram den senaste forskningen som speglar dessa banbrytande teknologiska framsteg.
Panelen består av Malin Appelgren, Director på Åberg, Sara Övreby, samhällspolitisk chef på Google, Mats Snäll, senior rådgivare på Digg, Myndigheten för digital förvaltning och Richard Lautmann, CFO på Random Forest.
NY BOK
Missioner för tillväxt och innovation
På ett fullsatt seminarium presenterade Mikael Stenkula, tillsammans med Magnus Henrekson och Christian Sandström den nya boken Moonshots and the New Industrial Policy: Questioning the Mission Economy. I boken skriver de att industripolitikens återkomst innebär en renässans för symbiosen mellan staten och kapitalet. Samtidigt som såväl ekonomisk teori som historiska erfarenheter visar att detta är ett misstag.
Seminariet samarrangerades med Ratio och följdes upp med en debattartikel i Dagens Industri.
Se seminariet och ladda ner boken
ÅRSBOK
Året som gått på Institutet för Näringslivsforskning
2023 summeras i vår gedigna årsbok. Här hittar ni inte bara en sammanfattning av det gångna året utan även en beskrivning av pågående forskning inom våra olika program. Dessutom finns en komplett sammanställning av allt som publicerats under året. God läsning!
ARTIKEL
Socioekonomisk status och utseende påverkar betygen
Adrian Mehic visar i en ny artikel i Journal of Applied Econometrics att studenter som umgås med klasskamrater med hög socioekonomisk status och vackert utseende får bättre betyg, och väljer mindre matematiskt avancerade studieinriktningar.
Om våra publikationer
IFN publicerar kontinuerligt allt från vetenskapliga artiklar i högt rankade internationella tidskrifter till working papers med aktuell pågående forskning. Dessutom bidrar vi i stor omfattning med kunskap och expertis i rapporter till myndigheter och viktiga organisationer.
Daniel vs. Daniel, professorn möter prinsen
Vår expertis är inte bara efterfrågad av näringsliv, myndigheter och media. Även hovet kallar ibland. Speciellt H.K.H. Prins Daniel har visat stort intresse för vår forskning och vi tvekar inte att dela med oss. Denna gång var det professor Daniel Waldenström, programchef för Skatter och samhälle, som fick berätta om vår forskning kring skatternas betydelse för entreprenörskap, kapitalbildning och svenska löntagares arbetsutbud.
Läs mer om forskningsprogrammet
15 februari 2024 | Bör överskottsmålet ersättas av ett underskottsmål?
Lars Calmfors i Ekonomisk Debatt
Ett operationellt mål för det strukturella sparandet bör sättas högre än målet för det finansiella sparandet över konjunkturcykeln.
9 mars | Produktiviteten i Finland stampar på stället – professor Lars Persson vet vad Sverige gjort rätt
Lars Persson i YLE
Baserat på SNS konjunkturrådsrapport 2024 om det svenska näringslivets produktivitetsutveckling berättar Lars Persson för finska YLE varför Sverige lyckas bättre än Finland.
8 april | Landsflykt ett hot mot svensk tillväxt
Magnus Henrekson och Daniel Waldenström i Dagens Nyheter
Om inte regeringen agerar för att minska osäkerheten kring beskattningen av private equity-sektorn, riskerar Sverige att tappa innovationskraft och investeringar.
Ta del av det allra senaste från forskningsfronten
Missa inte att följa vår forskning på LinkedIn. Här rapporteras om allt från våra senaste forskningsbaserade publikationer till hur vi nära dagligen delar med oss av vårt kunnande till viktiga beslutsfattare.