Policyseminarium: Kan ersättning till närboende skapa lokal acceptans för landbaserad vindkraft?
På detta seminarium diskuterar vi högaktuella frågor som om lagstadgad ersättning till närboende är en lämplig väg för att öka den lokala acceptansen, samt hur ett sådant system skulle kunna utformas.
Seminariet inleds med en introduktion av IFN-forskaren Erik Lundin som presenterar sin forskning om kostnaderna för olika intäktsdelningssystem och efterföljs av en paneldiskussion.
I panelen:
Kristina Ek, Luleå tekniska universitet
Linda Kaneryd, Energimyndigheten
Linus Lakso, Miljöpartiet
Dan Sandros, SR Energy
Oliver Rosengren, Moderaterna
När: 24 oktober kl. 08.30–10.00 (smörgås och kaffe/te serveras från kl. 08.00)
Var: Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm (sal Wallenbergaren)
Rapportsläpp och seminarium: Hur kan elmarknaden bli mer teknikneutral?
Den svenska elmarknaden står inför stora utmaningar. Samtidigt går teknikutvecklingen snabbt. För en välfungerande elmarknad krävs ökat samspel mellan olika kraftsystem och tydligare prissignaler för aktörerna på elmarknaden.
Kan ökad teknikneutralitet bidra till att kraftsystemets olika delar samverkar mer effektivt? Hur ska elmarknaden i så fall utformas? Och vilka kan bli vinnare och förlorare på en marknad av det slaget?
Det är några av de frågor som forskarna Pär Holmberg och Thomas Tangerås analyserar i en ny rapport som presenteras vid SNS seminarium den 27 september "En teknikneutral elmarknad".
Seminarium: Den globala arbetsmarknaden möter en nationell modell
Hur påverkar utsikterna till global rekrytering – att anställa de talanger som företagen behöver oavsett var talangerna befinner sig – den svenska arbetsmarknaden? Kommer den svenska modellen att sopas undan av en framväxande teknikdriven, globaliserad arbetsmarknad?
Välkommen till "Den globala arbetsmarknaden möter en nationell modell", där Fredrik Sjöholm, vd och forskare på IFN, medverkar. Seminariet anordnas av Ratio och går av stapeln den den 1 november.
Finska EVA och Etla besökte IFN
Finlands äldsta marknadsliberala tankesmedja EVA och finska Näringslivets forskningsinstitut Etla besökte IFN under en resa till Sverige. Ämnen som diskuterades var ekonomi, invandring, energi och arbetsmarknad.
Remissvar på ”Framtidens kapacitetsmekanism för att säkerställa resurstillräcklighet på elmarknaden”
Pär Holmberg och Thomas Tangerås, båda forskare vid IFN, har lämnat ett remissvar gällande Svenska Kraftnäts rapport ”Framtidens kapacitetsmekanism för att säkerställa resurstillräcklighet på elmarknaden”. Detta med anledning av att Holmberg och Tangerås anser att rapporten inte räcker som beslutsunderlag för en omfattande elmarknadsreform.
Ny forskare – Adrian Mehic
Den 4 september började Adrian Mehic sin tjänst som forskare på IFN. Han ingår i forskningsprogrammet "Institutioner, marknader och näringsliv". Adrian Mehic disputerade vid Lunds universitet 2023 med avhandlingen "Essays in Political Economy and Economic Sociology". Hans forskning är inriktad på politisk ekonomi och arbetsmarknadsekonomi. Adrian Mehic är även affilierad till Lunds universitet.
Arbetsförmedlingen bildar nytt vetenskapligt råd
Arbetsförmedlingen ska löpande ta fram kunskapsunderlag och statistik om arbetsmarknaden och den arbetsmarknadspolitiska verksamheten. Nu bildar myndigheten ett vetenskapligt råd som samlar externa forskare med djupa kunskaper om olika delar av arbetsmarknaden. Syftet är att det ska bli lättare att ta del av och tillämpa aktuell forskning. Medlem i det nybildade rådet är bland annat Lars Calmfors, forskare vid IFN.
Läs mer om det vetenskapliga rådet
Nya artiklar
Martin Fischer, Martin Lövdén, Therese Nilsson och Nika Seblova (kommande), "Very Early Life Risk Factors for Developing Dementia – Evidence from Full Population Registers". Journals of Gerontology: Series B.
Vi identifierar demensriskfaktorer med demografiska data för individer födda i Sverige 1932–1950. Faktorerna är hög mödraålder, täta födelseintervaller och tvillingfödslar. Dessa faktorer, särskilt tvillingfödslar, ökar demensrisken. Förbättringar i den tidiga livsmiljön och insatser vid förlossningskomplikationer kan minska antalet demensfall.
Per Hjertstrand (2023), "On the Curvature of Homogeneous Function". Journal of Optimization Theory and Applications.
I nationalekonomisk forskning används ofta produktionsfunktioner för att beskriva relationen mellan de insatsvaror som används av företaget och den kvantitet av varor eller tjänster som företaget producerar. Denna uppsats visar matematiskt att ett företags produktionsfunktion antar en speciell form under vissa antaganden.
Adrian Mehic (2023), "The Electoral Consequences of Environmental Accidents: Evidence from Chernobyl". Journal of Public Economics.
Denna artikel visar att Tjernobylolyckan 1986 var en viktig orsak till Miljöpartiets framgångar i valet 1988, då partiet valdes in i riksdagen. Ju mer radioaktivt nedfall en kommun drabbades av, desto mer ökade partiets väljarstöd. Ökningen skedde främst på bekostnad av Socialdemokraterna.