Nytt forskningsprogram: Skatter och samhälle
Kravet på att Sveriges skattesystem är internationellt konkurrenskraftigt ökar i takt med att världens länder integreras allt mer. Forskningsprogrammet ”Skatter och samhälle” vill undersöka hur skatter påverkar den svenska samhällsekonomin.
Se lanseringsseminariet
Läs mer om programmet
Årsbok för 2022 – året som gått på Institutet för Näringslivsforskning
Nu är IFN:s årsbok tillgänglig. Boken sammanfattar hela det gångna året på IFN och lyfter specifika händelser och områden. ”IFN fyller, med en kombination av forskning och kommunikation, en viktig roll för att öka förståelsen för samtida förändringar”, skriver vår vd Fredrik Sjöholm i sitt inledningsord till 2022 års årsbok.
Policyseminarium om "Deglobalisering och svensk ekonomi"
Tisdagen den 9 maj kl. 08.30–10.00, IVA Konferenscenter.
Efter decennier av stadigt ökande globalisering är världen på väg in en ny fas. Kina, USA och EU går mot mer nationell slutenhet och mer statlig industripolitik. Världen polariseras och risken för olika typer av konflikter ökar. Med anledning av detta bjuder IFN nu in till ett policyseminarium om "Deglobalisering och svensk ekonomi".
I detta policyseminarium diskuteras utvecklingen mot mer protektionism i olika delar av världen och vad den beror på. Vidare går vi igenom vad deglobalisering innebär för Sverige och svensk ekonomi samt vad som kan göras för att vända utvecklingen.
Medverkande i panelen:
Ann Öberg, vd Almega
Fredrik Sjöholm, vd för IFN
Håkan Jevrell, statssekreterare hos Bistånds- och utrikeshandelsministern
Mattias Johansson, Head of Public Affairs, Volvo Cars
Ny bok: EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld. Europaperspektiv 2023
Detta är den tjugosjätte årgången av Europaperspektiv. Boken är tvärvetenskaplig och innehåller nio kapitel skrivna av forskare inom juridik, ekonomi och statskunskap som i denna årgång, ur olika perspektiv, analyserar EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld.
I årets bok diskuteras bl.a. Rysslands invasion av Ukraina 2022 och hur det påverkar den redan pågående utvecklingen där den världsordning som växte fram efter kalla krigets slut utmanas alltmer. Vad innebär det för EU:s inre och yttre gränser att unionen nu befinner sig i en omvärld som karaktäriseras av militär konflikt och växande strategiska spänningar?
Svensk toppforskare får världsledande entreprenörskapsutmärkelse och belönas med 100 000 euro
Global Award for Entrepreneurship Research 2023 tilldelas Per Davidsson, professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och vid Australian Centre for Entrepreneurship Research, QUT Business School. Davidsson får priset för sin banbrytande och inflytelserika forskning och för sitt nätverksbyggande inom entreprenörskapsfältet. Global Award är den världsledande utmärkelsen inom entreprenörskapsforskning med en prissumma på 100 000 euro.
Ny forskningsassistent
Mikael Arvidsson Martins är ny forskningsassistent på IFN. Mikael har en magisterexamen i nationalekonomi från Jönköping International Business School. Mikael har även varit anställd som forskningsassistent vid Jönköping International Business School.
Nya affilierade forskare
Från årsskiftet är Kajsa Ganhammar och Kristina Karlsson, båda doktorander i nationalekonomi, affilierade till IFN.
Kajsa Ganhammar är doktorand i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Hennes forskning fokuserar på elmarknaden, inklusive klimatpolitiska styrmedel på elmarknaden. Kajsa är knuten till IFN:s forskningsprogram Hållbar energiomställning.
Kristina Karlsson har en masterexamen i nationalekonomi från Uppsala universitet. Sedan hösten 2020 är hon doktorand i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Kristinas forskning fokuserar på frågor inom offentlig ekonomi och inkomst- och förmögenhetsfördelning. Kristina är knuten till IFN:s forskningsprogram Skatter och samhälle.
IFN söker forskningsassistenter
Vi på IFN söker en–två forskningsassistenter för tjänster som kan tillträdas i början av juni, i början av augusti 2023 eller enligt överenskommelse.
Som forskningsassistent arbetar du nära institutets forskare och hjälper dem i deras forskningsprojekt. Arbetet omfattar allt från litteratursammanställningar, datainsamling och bearbetning till avancerad ekonometri i forskningsprojekt med stora registerbaserade dataset.
Accepterade vetenskapliga artiklar
Simon Ek, Mats Hammarstedt och Per Skedinger. ”Low-Skilled Jobs, Language Proficiency and Job Opportunities for Refugees: An Experimental Study”. Scandinavian Journal of Economics.
I ett fältexperiment skickade vi ansökningar från fiktiva flyktinginvandrare till utannonserade jobb med låga kvalifikationskrav. Varken tidigare erfarenhet från enkla jobb eller slutförd utbildning i svenska för invandrare ökade sannolikheten att bli kallad till intervju. För kvinnliga invandrare var dock denna sannolikhet högre än för manliga.
Nicolai J. Foss, Martin Andersson, Magnus Henrekson, Sarah Jack, Mikael Stenkula, Karin Thorburn och Ivo Zander. ”Saras Sarasvathy: Recipient of the 2022 Global Award for Entrepreneurship Research”. Small Business Economics.
Saras Sarasvathy är 2022 års vinnare av Global Award for Entrepreneurship Research. Hon har utvecklat en ny syn på entreprenöriellt beslutsfattande, vilket skapat en ny gren inom entreprenörskapsforskningen, bidragit till en utvidgad förståelse av entreprenörens sätt att arbeta och inspirerat till teoriutveckling och empiriskt arbete.
Gabriel Heller Sahlgren och Henrik Jordahl. ”Test Scores and Economic Growth: Update and Extension”. Applied Economics Letters.
För att förstå långsiktig ekonomisk tillväxt bör man studera hur utbildning omsätts till kunskaper och färdigheter. I den här studien visar vi att länder där eleverna uppvisar bättre resultat i PISA och liknande internationella undersökningar har haft högre ekonomisk tillväxt över en femtioårsperiod.
Matti Keloharju, Samuli Knüpfer och Joacim Tåg. ”CEO Health”. Leadership Quarterly.
Vi visar att vd:ar i genomsnitt har bättre mental och fysisk hälsa än medelsvensken. Trots detta har var tredje vd en fysisk diagnos och var tolfte en mental. God hälsa är en förutsättning för att nå och stanna på toppen av det svenska näringslivet då styrelser beaktar hälsa.
Ny rapport
Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson (2023). ”Internationell handel, miljön och klimatet”. Stockholm: Svenskt Näringsliv.
Rapporten är en översikt om nationalekonomisk forskning som berör internationell handel och dess inverkan på miljö och klimat. Den belyser bland annat hur internationell handel påverkar nationella och internationella utsläpp samt transporters betydelse för miljön.