IFN:s nyhetsbrev består av fyra till sex brev med titeln Nyheter från IFN som handlar om IFN:s forskning och forskarnas aktiviteter. Tidigare publicerades även ett engelskt nyhetsbrev, IFN Newsletter, med temaartiklar om aktuella samhällsekonomiska frågeställningar.
Rapport från vårt jubileum / Publicering i topptidskrift / Är seniorer diskriminerade på arbetsmarknaden? / Hans Grönqvist samordnare för forskning om brottslighet
• Hur påverkas näringslivet av generativ AI? Ny kartläggning
• IFN ledande i forskning om ekonomisk frihet • Lars Calmfors talar inför Nordens finansministrar • IFN i Almedalen …
• Nya forskningsprojekt om skatter och entreprenörskap ur ett regionalt perspektiv• Framtidens energisystem. Hur bör de utformas?• Kommunens sommarjobb en nitlott för ungdomarna• Hur påverkar generati…
• IFN-forskare presenterar SNS Konjunkturrådsrapport 2024.• Professor Hans Grönqvist ny forskare på IFN.• Policyseminarium om marknadsekonomins påverkan på kulturen.• Nya böcker, vetenskapliga artikla…
Julen står för dörren och vi på IFN blickar tillbaka på året som gått.
Ännu ett år har vi producerat policyrelevant forskning på toppnivå och arrangerat policyseminarier som såväl intresserat och en…
Halloween, allahelgona, los dias de los muertos... ja kärt barn har många namn. Vi har hur som helst flyttat fram klockan, haft höstlov och rör oss i full fart mot jul. I takt med detta fortsätter v…
Konstaterad hösttermin och många av oss är tillbaka i rutinerna. Kanske är det jobb, matlådor och någon form av träning som återigen präglar vår vardag?
IFN kommer oavsett fortsätta att erbjuda och le…
Vi lämnar sommar och semester bakom oss för den här gången och tar full fart mot höst och vinter.
Men mycket har hänt under sommaren – och vi vill ju inte att några av våra nyheter ska gå er förbi. Fl…
Sällan har det hänt så mycket inom svensk ekonomi som det gjort den här våren. Inflationen är hög, räntorna fortsätter att stiga och lågkonjunkturen står för dörren. Alla har påverkats på ett eller an…
Men IFN står inte still. Efter decennier av stadigt ökande globalisering är världen på väg in i en ny fas. Vi följer trenden och ordnar ett policyseminarium på temat.
Utöver det, kriget i Ukraina påve…
Familjeföretag är mer motståndskraftiga i ekonomiska kristider, och de är viktiga i hela landet. Det visar ny forskning som Lars Persson, professor och vice vd på IFN, presenterade på ett policysemina…
Med hot om avstängd el, debatter för och emot ekonomiska kompensationer till drabbade konsumenter och med diskussioner om kärnkraftens vara eller icke vara, har energifrågan blivit dominerande i årets…
Drygt hälften av alla privata företag med anställda i det svenska näringslivet är familjeföretag. De verkar inom vitt skilda områden och kan vara allt från storföretag till mindre bolag, men hittills…
While the debate over academic freedom has mostly focused on cultural issues, a new study investigates whether freedom of academic inquiry is also important for the economy. The results indicate that…
En återgång till statlig industripolitik riskerar att snedvrida den sunda konkurrensen och hämma innovationer. Det visar flera ekonomer i den nya boken Questioning the Entrepreneurial State, utgiven a…
Den svenska skolan är i kris. Sviktande skolresultat och bristande likvärdighet är de stora problemen. Institutet för Näringslivsforskning, IFN, och Lärarnas Riksförbund arrangerar ett policyseminariu…
Sverige är känt som ett av de länder i världen där människor litar mest på varandra, liksom på politiker och myndigheter. Har den höga tilliten i Sverige bidragit till utformningen av svenska myndighe…
The cryptocurrency Bitcoin has been marketed as revolutionary new money and an attractive investment. But closer examination suggests that Bitcoin works poorly as money and does not qualify as an asse…
Sverige drabbades hårt av 90-talskrisen men sedan dess har vår omställningsförmåga förbättrats och vi har klarat de senaste tjugo årens ekonomiska kriser väl, visar forskning av Fredrik Heyman, Pehr-J…
Fler forskare behöver ta plats i samhällsdebatten, säger Lars Calmfors, professor emeritus vid Stockholms universitet och forskare vid IFN, under hösten aktuell med boken Mellan forskning och politik…
Vilka är konsekvenserna av ekonomisk frihet och tillit mellan människor och hur påverkar de varandra? Det är det övergripande temat för ett nytt forskningsprojekt på IFN som bland annat kommer att und…
Ojämlikhetsdebatten präglas av flera felaktigheter och myter. Det menar Daniel Waldenström, IFN, som skrivit artikeln ”Facts and Myths in the Popular Debate about Inequality in Sweden” tillsammans me…
Part-time jobs during high school provide one of the most commonly-used pathways into regular employment. This note discusses why such contacts are an important job search channel for young workers, a…
Hur ska alla barn få möjlighet att lära sig så mycket som möjligt för att uppnå sin fulla potential, oavsett vilken familjebakgrund de har? Nyligen arrangerade Lärarnas Riksförbund och IFN ett webbina…
Mårten Blix, IFN, och Henrik Jordahl, IFN och Örebro universitet, har skrivit boken Privatizing Welfare Services – Lessons from the Swedish Experiment. De har sammanställt nationalekonomisk forskning…
IFN startar ett nytt skatteforskningsprojekt med syfte att öka kunskapen om skatters betydelse för svensk samhällsekonomi. Skatter finansierar offentlig välfärd och infrastruktur och omfördelar resurs…
In the aftermath of the Covid 19 crisis, the business sectors in Sweden and Europe will need considerable restructuring and reorganization. These required changes add to the need to keep pace with the…
Assar Lindbeck avled den 28 augusti, vid 90 års ålder. Han var under många år professor och chef för Institutet för internationell ekonomi, IIES, vid Stockholms universitet. Sedan 1995 delade han sin…
Forskningsprogrammet Elmarknadens ekonomi byter namn. Det nya namnet för programmet är Hållbar energiomställning, ett namn som bättre återspeglar det arbete som nu bedrivs inom ramen för programmet.
L…