Annika Winsth inledde seminariet med att poängtera att Sverige på många sätt har ett starkt utgångsläge för att möta de nya geopolitiska utmaningarna genom sina starka demokratiska grund, breda och välfungerande utbildningssystem och starka tillit. Lars Persson följde upp med att beskriva produktivitetsutvecklingen i näringslivet i olika europeiska länder och i USA de senaste decennierna och sammanfattade att det svenska näringslivet står sig mycket starkt. Han menade att en viktig förklaring till detta är starka institutioner såsom en välfungerande ägande- och konkurrensrätt samt effektiva, väl utformade och dynamiska marknader såsom finansmarknaden och arbetsmarknaden.
För att stå starka framåt lyfte Lars Persson vikten av att värna konkurrens (på lika villkor), och att underlätta breda FoU-skatteavdrag och utbildningssatsningar för att klara strukturomvandlingen samt vikten av att se till att regleringarna samordnas och blir hanterbara nog för att inte dra ned produktiviteten. Dessa förslag skulle stimulera produktivitetsutvecklingen i näringslivet och underlätta för företagen att kunna dra nytta av AI-utvecklingen.
Ledande näringslivsprofiler i form av Christian Levin, Hans Stråberg och Emil Källström berättade sedan om hur deras företag bedriver sin verksamhet i dagens turbulenta geopolitiska läge och hur de arbetar för att utveckla produktiviteten. De framhöll betydelsen av konkurrens i kombination med tillit och en decentraliserad förbättringskultur för att utveckla produktiviteten.
Seminariet lockade många åhörare såväl på plats hos IVA som digitalt.