Christian Bjørnskov började med att sammanfatta studien ”Undertrycker globaliseringen social tillit?”, varefter Niclas Berggren presenterade studien ”Missgynnar kapitalismen kvinnor? Bevis från livstillfredsställelse”. Den första studien finner, i motsats till vad många kritiker av globaliseringen har hävdat, att internationell öppenhet inte undergräver den sociala sammanhållningen och tilliten. Om något finns det ett litet positivt samband, vilket tyder på att regler som tillåter kontakt och utbyte över gränserna i allmänhet är kulturellt fördelaktiga.
Den andra studien använder ett index för ekonomisk frihet för att undersöka påståenden från vissa feministiska forskare om att kapitalismen är skadlig för kvinnor. Genom att koppla ekonomisk frihet till livstillfredsställelse finner studien att ekonomisk frihet alltid är positiv för livstillfredsställelse, och åtminstone lika mycket för kvinnor som för män. Sammanfattningsvis ger resultaten inte stöd för påståendet att marknadsekonomin är skadlig för viktiga kulturella värden.
Kommentarer följde från en framstående panel med Johanna Möllerström, professor i nationalekonomi vid George Mason University, Ulrica Schenström, vd för Fores, och Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare i Kulturdepartementet.