Policyseminarier
I takt med att världen omfamnar automatisering och digitalisering står vi inför en ny era med generativ AI – en teknik som utmanar våra traditionella synsätt på arbete, innovation och samhällsutveckli…
På policyseminariet presenterades forskningsresultat som rör dessa frågor: Sänker en ökad globalisering tilliten människor emellan? Hur påverkas kvinnors livstillfredsställelse av mer marknadsekonomi…
IFN och Ratio arrangerade gemensamt ett policyseminarium den 22 februari. På seminariet, som ägde rum hos Ratio, lanserades boken Moonshots and the New Industrial Policy: Questioning the Mission Econo…
En kraftigt ökad efterfrågan på el kommer troligtvis att kräva en betydande utbyggnad av den landbaserade vindkraften under de närmaste decennierna. Lokalt motstånd är dock en central utmaning, vilket…
Efter decennier av stadigt ökande globalisering är världen på väg in en ny fas. Kina, USA och EU går mot mer nationell slutenhet och att präglas mer av statlig industripolitik. Världen blir mer polari…
Den 16:e februari anordnades en kickoff i anslutning till lanseringen av IFN:s nya skatteforskningsprogram ”Skatter och samhälle”. Syftet var att för speciellt inbjudna intressenter presentera det nya…
Familjeföretag är mer motståndskraftiga i ekonomiska kristider, och de är viktiga i hela landet. Det visar ny forskning som Lars Persson, professor och vice vd på IFN, presenterade på ett policysemina…
I den nya antologin Questioning the Entrepreneurial State, utgiven av Springer förlag, ifrågasätter flera ledande svenska och internationella ekonomer den återgång till det slags statliga industri-och…
Den 25 maj mottog professor Saras D.Sarasvathy det världsledande priset inom entreprenörskapsforskning, Global Award for Entrepreneurship Research, vid en ceremoni i Stockholm. Ta del av prisutdelning…
I den nya boken Dumbing Down: The Crisis of Quality and Equity in a Once-Great School System – and How to Reverse the Trend, utgiven avPalgrave Macmillan, beskriver Magnus Henrekson, professor i natio…
Sverige är ett land med hög tillit till medmänniskor, myndigheter och politiker. Vilken roll har tilliten spelat i den svenska pandemihanteringen och varför är nationalekonomer intresserade av tillit…
Sverige har klarat ekonomiska kriser väl under de två senaste decennierna, visar ny forskning från IFN. Detta tack vare att en rad effektivitetsbaserade strukturreformer under slutet av 1980- och börj…
Barnkonventionen är svensk lag sedan 2020. Enligt den ska alla beslut som rör barn direkt eller indirekt vara barnanpassade och till barnens bästa. Hur bör skolan anpassas för att leda till bättre utv…
Det har skett ett skifte i ekonomisk aktivitet, stora så kallade ”superstar firms” spelar en viktigare roll än unga företag. Det sa professor John Haltiwanger i sin prisföreläsning när han mottog 2020…
Vad säger forskningen om privatiserad välfärd? Mårten Blix och Henrik Jordahl presenterar sin bok Privatizing Welfare Services: Lessons from the Swedish Experiment vid ett webbinarium. Boken sammanstä…
Det behövs mer satsningar på utbildning och insatser riktade mot unga, växande företag för att Sverige inte ska halka efter. Digitaliseringen har bidragit till att skapa produktiva och internationel…
Reformer på sex områden, det är vad som krävs för att få ett mer dynamiskt och konkurrenskraftigt företagande. Det menar IFN-forskarna Niklas Elert och Magnus Henrekson som tillsammans med Mark Sander…
Boken Kollektivavtal och lönebildning i en ny tid, författad av Lars Calmfors, Simon Ek, Ann-Sofie Kolm och Per Skedinger, presenterades på ett seminarium 13 juni 2019. Författarna har studerat och an…
Boken Glädjeparadoxen – historien om skolans uppgång, fall och möjliga upprättelse (Dialogos Förlag 2019) presenterades på ett seminarium i Stockholm. En av bokens två författare, Gabriel Heller Sahlg…
Boyan Jovanovic, årets vinnare av Global Award for Entrepreneurship Research mottog utmärkelsen vid en ceremoni på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Prisutdelare var näringsminister Ibrahim B…
"Det som saknas i Italien är inte reformerna, men tilltro till reformerna", sa Giuseppe Bertola, Turin University, när han presenterade årets EEAG-rapport på ett seminarium i Stockholm. Han menade vid…
IFN arrangerade i samarbete med Dialogos förlag ett seminarium om boken Hur ska fler komma in på arbetsmarknaden?. Inför en fullsatt lokal med en kunnig publik utfrågades inledningsvis professor Lars…
En kunnig panel och en engagerad publik deltog i ett seminarium om hemtjänsten som arrangerades av IFN. Med hjälp av ny digitalt insamlad data har IFN-forskare jämfört kvalitet och produktivitet i hem…
Olav Sorenson, professor på Yale School of Management, mottog Global Award for Entrepreneurship Research 2018 från Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Sorenson tilld…
På ett välbesökt seminarium (2018 -05-03) om forskning kring turordningsreglerna inom LAS konstaterade Per Skedinger och Martin Olsson, IFN, bland annat att det så kallade tvåundantaget ökar personalo…
Den årliga EEAG-rapporten om Europas ekonomi i allmänhet och i synnerhet ett kapitel om att "Det är okej att vara annorlunda: Politisk samordning och ekonomisk konvergen" presenterades på fredagen av…
Edward Lazear från Stanford University gästade IFN och inledde ett publikt seminarium. Lazear har studerat immigration till USA men även till Sverige och funnit att bakomliggande mekanismer är i mycke…
Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar och Ingrid Wållgren förklarar i sin nya bok Kunskapssynen och pedagogiken (Dialogos Förlag) att dagens syn på kunskap saknar stöd i såväl forskning som b…
IFN arrangerade tillsammans med Studentlitteratur ett seminarium med titeln "Är forskning motgift mot fake news?" I ett scensamtal under ledning av Magnus Henrekson, IFN, förklarade Ulf Kristersson, M…
Magnus Henrekson presenterade studien Institutional Reform for Innovation and Entrepreneurship: An Agenda for Europe i Stockholm. Studien är en del av Fires, ett forskningsprogram som finansieras av E…