Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN i media

Här hittar du ett urval av artiklar, reportage och inslag som rör forskare och forskning relaterad till IFN.

Filtrera
Senaste artiklarna
1 2 3 4 5 Nästa
19 november 2024

Henrekson svarar på kritiken: ”En skarp F-gräns är katastrofalt”

Det nya betygssystemet som Magnus Henrekson, forskare vid IFN, föreslår innebär inte slopade behörighetskrav. ”Vi räknar med att en elev måste ha en 4:a i sammantaget meritvärde för att komma in på de nationella högskoleförberedande programmen”, säger han till Altinget

Altinget

17 november 2024

”Guldläge att styra in EU på rätt väg”

Med Tyskland och Frankrike försvagade finns ett unikt tillfälle för Sverige att gå ihop med likasinnade länder och sätta agendan för den ekonomiska politiken i EU. Det skriver Fredrik Sjöholm, professor och vd vid IFN, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladet


15 november 2024

Överskottsmålet slopas – debatt om för- och nackdelar

I ett inslaget i TV4 Nyhetsmorgon, debatterar ekonomikrönikör Johan Schück samt Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi och forskare vid IFN, om för- och nackdelar med att överskottsmålet slopas.

TV4 Nyhetsmorgon


12 november 2024

Så påverkar Trump din ekonomi i Kronoberg

Mats Hammarstedt, Linnéuniversitetet och affilierad till IFN, samt privatekonomen Stefan Westerberg diskuterar de ekonomiska effekterna av Donald Trumps valseger.

Smålandsposten

12 november 2024

Missgynnar Vetenskapsrådet ekonomiämnena?

Ekonomiämnena har en lägre beviljandegrad än både statsvetenskap och sociologi och missgynnas när Vetenskapsrådet bedömer ansökningar. Det menar Erik Mohlin och Olle Hammar, affilierad forskare vid IFN, efter att ha gått igenom statistik från Vetenskapsrådets beredningsgrupper.

Tidningen Curie

12 november 2024

Northvolts avhopp – dagen innan 200 miljonersskulden

Senast i dag skulle Northvolt ha betalat in drygt 200 miljoner till Skatteverket.

Att största ägarens styrelsemedlem precis då hoppar av skeppet oroar.

– Intrycket blir att de har gett upp på företaget, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och forskare vid IFN, till Aftonbladet.

Aftonbladet

12 november 2024

Reassessing the mental health crisis among PhD students

Joacim Tåg, IFN, Matti Keloharju and Samuli Knüpfer, Aalto University School of Business in Finland and affiliated to IFN, writes a column in VoxEU on reassessing the mental health crisis among PhD students.

VoxEU

11 november 2024

Forskare: Därför har EU blivit starkare efter Brexit

”Man brukar säga att europeisk integration drivs av kriser. Brexit gjorde att medlemsländerna insåg vikten av EU-samarbetet och den inre marknaden”, säger Pehr-Johan Norbäck, docent och forskare vid IFN, till Tidningen Näringslivet.

Tidningen Näringslivet

10 november 2024

Så kan den statliga inkomstskatten avskaffas

Även efter nyår kommer Sverige ha bland EU:s högsta marginalskatter. Skattenivån är politiskt bestämd, men en bättre mix skulle gynna tillväxten. Vi föreslår slopad statlig inkomstskatt, fullt finansierat med skattehöjningar som främst träffar höginkomsttagare, skriver Daniel Waldenström och Jacob Lundberg, forskare vid IFN, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter


7 november 2024

Historisk räntesänkning av Riksbanken

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid IFN, intervjuas om Riksbankens räntesänkning i TV4:s Ekonominyheterna.

Ekonominyheterna, TV4

6 november 2024

Calmfors varnar för kortare arbetstid: ”Går inte ihop”

Fallande produktion, minskade reallöneökningar, försvårad kompetensbrist, sämre välfärdstjänster. Nackdelarna med förkortad arbetstid är fler än vad som antyds i debatten, menar professor Lars Calmfors, forskare vid IFN. ”Det är lätt att tänka på vinsten för sig själv, men inte lika lätt att tänka på samhällsförlusterna”, säger han till Tidningen Näringslivet.

Tidningen Näringslivet

6 november 2024

Magnus Henrekson – Hur farliga blir USA:s handelstullar?

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi samt forskare vid IFN, ger sin syn på hur Donald Trumps valseger kan komma att påverka svensk och europeisk handel, då det finns en oro för att den ska drabbas hårt av de höga tullar som Trump har utlovat.

Epoch Times


5 november 2024

Larmet: Därför stryps din vård – ”Redan stängt fem mottagningar”

– Stockholm har ju länge haft en väldigt bra vård med korta köer och ett högre uppfyllande av vårdgarantier jämfört med andra regioner. Men om den bra vården försvinner är det ju inte säkert att andra regioner vill ta efter. Stockholm kan bli ett avskräckande exempel på vad som händer när valfriheten slopas, säger Henrik Jordahl, affilierad forskare vid IFN, till Tidningen Näringslivet.

Tidningen Näringslivet

28 oktober 2024

Förbättra villkoren för snabbväxande bolag i EU

EU står inför en produktivitetskris som hotar välståndet för dess medborgare. Svenska politiker kan här spela en central roll i att forma ett mer konkurrenskraftigt och sammanhållet Europa genom att arbeta för att en enhetlig europeisk bolagsform utreds på EU nivå, skriver Joacim Tåg, forskare vid IFN, i en debattartikel i Dagens Industri.

Dagens Industri





19 oktober 2024

Professorns påhopp fullt av faktafel: ”Beklagar misstaget”

Stålbolaget Stegras vd Henrik Henriksson går nu till frontalangrepp mot bolagets fränaste kritiker, professor Magnus Henrekson, forskare vid IFN.

Detta efter att nationalekonomen har skrivit en debattartikel som innehåller felaktigheter – som han själv nu erkänner för Dagens Industri.

Dagens Industri

19 oktober 2024

”Så blir vi rikare och minskar klyftorna”

Förmögenheterna har vuxit kraftigt på senare år, men klyftorna i samhället har inte vuxit mycket eftersom tillväxten gynnar både topp och botten. Det är dags att förkasta synen på samhälls­ekonomin som ett nollsummespel, skriver Daniel Waldenström, forskare vid IFN, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladet

18 oktober 2024

Professorn: ”Svårare att få jobb och bostad med utländskt namn”

Anna Gashis val att byta förnamn kan göra det lättare för henne både att få arbete och bostad.

– Har du ett utländskt namn, framförallt ett utomeuropeiskt, ja då är det svårare för dig både att söka arbete och skaffa bostad, säger Mats Hammarstedt, professor på Linnéuniversitetet och affilierad forskare vid IFN, i en intervju i Barometern.

Barometern

18 oktober 2024

Överskottsmålet slopas – hur påverkas Sveriges ekonomi?

En majoritet i riksdagen vill slopa dagens överskottsmål i de offentliga finanserna och i stället införa ett balansmål.

Hur kommer det här påverka svensk ekonomi? Och vad kan vi lära av historien?

Hör Gunnar Wetterberg historiker och författare, Lars Calmfors och Daniel Waldenström, båda forskare vid IFN, diskutera i Studio Ett, Sveriges Radio.

Studio Ett, Sveriges Radio

18 oktober 2024

Miljonärerna drar ifrån

I detta avsnitt av Ekonomibyrån, SVT diskuterade Daniel Waldenström, professor vid Institutet för Näringslivsforskning, Elinor Odeberg, chefsekonom på Arena Idé, och författaren Marcus Dunberg ekonomiska ojämlikheter och varför svenskar blir allt rikare.

Ekonomibyrån, SVT


17 oktober 2024

Slopat överskottsmål ger 25 miljarder mer

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid IFN, intervjuas i TV4:s Ekonominyheterna om det nya balansmålet.

Ekonominyheterna, TV4

1 2 3 4 5 Nästa