IFN i media
Här hittar du ett urval av artiklar, reportage och inslag som rör forskare och forskning relaterad till IFN.
”Fossilfritt Sverige borde ha lagts ner”
Det är hög tid att skrota den svenska regeringens snart decennielånga experiment med en mjuk form av centralplanering för grön omställning. Det skriver Magnus Henrekson, forskare vid IFN, och Mats Nilsson, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Ekonomická svoboda jako klíč k akademické svobodě: Výzkumná studie odhaluje vzájemnou provázanost
I den tjeckiska publikationen Vedavyzkum nämns studien ”Economic freedom and academic freedom across nations”, författad av Niclas Berggren, forskare vid IFN, och Christian Bjørnskov, affilierad forskare vid IFN. Studien analyserade data från 127 länder världen över under perioden 2010 till 2015. Författarna framhåller att sambandet mellan ekonomisk och akademisk frihet kan främja skapandet av nya idéer som i sin tur leder till teknisk innovation.
Podd: Är man körd efter 40?
Per Skedinger, forskare vid IFN, medverkar i ekonomipodden Kapitalet.
Blir man bättre på sitt jobb med åldern? Kanske. Men trots det visar studie efter studie hur äldre diskrimineras på arbetsmarknaden – trots att vi är friskare och lever längre. Så vad händer om man behöver byta jobb mitt i livet?
Sprickor i världens mest jämlika land
Klyftorna växer i Sverige – men vad är egentligen orsaken? Och vad gör det med ett samhälle när det ekonomiska glappet ökar? Forskarna Jesper Roine och Paula Roth, affilierad till IFN, ger sin syn på saken, i en artikel i Akademikern.
Mielipidekirjoitus: Suomalaisyritykset hyötyisivät yhteiseurooppalaisesta yhtiömuodosta
Medan amerikanska företag kan växa flexibelt över delstatsgränserna och samtidigt bli tillräckligt stora aktörer globalt, möter europeiska företag olika byråkratiska hinder när de expanderar sin verksamhet inom EU, skriver Ari Hyytinen och Joacim Tåg, forskare vid IFN, i en debattartikel i finska Kauppalehti.
Generation Z på jobbet: ”Ska gå snabbt att tjäna pengar”
Trygghet, flexibilitet i arbetslivet – och krav på ett starkt ledarskap.
När generation Z tar klivet ut på arbetsmarknaden innebär det både möjligheter – och utmaningar – för arbetsgivarna.
– Det här är en generation som är van vid att ifrågasätta auktoriteter, säger Andreas Bergh, forskare vid IFN, i en intervju i Dagens Nyheter.
”Skattebetalarna ska inte stå för notan”
Atomkraft, ja tack – men den ska inte byggas på skattebetalarnas bekostnad. Tunga remissinstanser instämmer i vår kritik mot dyra och riskabla kärnkraftssubventioner, skriver Jacob Lundberg, foskare vid IFN, Jonas Grafström och Fredrik Kopsch i en slutreplik i Svenska Dagbladet.
Så kan svenska toppstudenter bli lärare
Statusen på läraryrket har sjunkit stadigt. Men utvecklingen går att vända, menar Gabriel Heller Sahlgren, affilierad forskare vid IFN. Han vill locka svenska toppstudenter att gå en helt ny form av lärarutbildning. ”Du ska få en elitstämpel som lärare”, säger han.
Världen går inte under
Klimatpolitiken utmärks av en närmast religiös tro på statlig styrning. All erfarenhet visar att den kommer att misslyckas, skriver Magnus Henrekson, forskare vid IFN, i Axess.
Politikerna vilseleder – vår skola är världsbäst
Politiker och medier vilseleder genom att förstora upp det negativa och tona ner det positiva om skolan.
I en debattartikel i Expressen, skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad forskare vid IFN, att ingenting får störa berättelsen om den permanenta krisen – och de olika käpphästarna om vad som ligger bakom den.
Podd: Vem ska finansiera ny kärnkraft?
Regeringen vill finansiera ny kärnkraft med hjälp av statligt subventionerade lån och avtal som garanterar ett visst elpris. Är det en bra modell? Andreas Ericson, ledarredaktionen på Svenska Dagbladet, diskuterar med Simon Wakter, politisk sakkunnig på Regeringskansliet, Pär Holmberg, docent på IFN, och Anton Steen från Fortum.
Podd: #279 - Superrika och jämlika
Sista måltiden gästas av Daniel Waldenström, IFN, professor i nationalekonomi och forskar om ekonomisk ojämlikhet, skatter, finanspolitik och ekonomisk historia. Just nu är han aktuell med boken Superrika och jämlika — hur kapital och ägande lyfter alla.
Podd: Daniel Waldenström: Det är inte de rika som är problemet
Daniel Waldenström, forskare vid IFN, gästar Bopolpodden, Bostadspolitik.se.
Podd: Har vi en läskris i Sverige?
Hur står det egentligen till med svenska elevers läsförmåga? Är det rätt att tala om en kris? Och behöver pedagogiken i skolan förändras? Svenska Dagbladets kolumnist Inger Enkvist, professor emerita i spanska, diskuterar med Gabriel Heller Sahlgren, affilierad forskare vid IFN. Andreas Ericson leder samtalet.
Podd: Daniel Waldenström — Building a Wealthier, Fairer Society
Michael Sherman, Skeptic Magazine, och Daniel Waldenström, forskare vid IFN, diskuterar innehållet i Waldenströms nya bok ”Richer and More Equal”.
Så bör ny kärnkraft finansieras
Gustav Ebenå, analyschef på Energimyndigheten, Ted Lind, ansvarig för kärnkraft på Energiföretagen, och Pär Holmberg, forskare vid IFN, diskuterar om hur ny kärnkraft bör finansieras i P1 Morgon, Sveriges Radio.
Nationalekonomen om regeringskrisen i Frankrike
Frankrike dras med ett stort budgetunderskott och den avgående premiärministern Michel Barnier tvingade igenom stora besparingar. Men han saknade stöd i parlamentet och hans beslut har lett till att den franska regeringen har fallit. De ekonomiska problemen är dock inte nya i landet.
– Det är en sorts strukturfel och man lever över sina tillgångar, säger nationalekonomen Daniel Waldenström, forskare vid IFN, till Göteborgs-Posten.
För dyrt och utan konsekvensanalys
Utredningens förslag är för dyrt och saknar tillfredställande konsekvensanalys. Vi föreslår att regeringen satsar på teknikneutralt regelverk och att elmarknaden tillåts ta fram de mest samhällsekonomiska och för klimatet optimala investeringarna, skriver forskare vid KTH och Erik Lundin, forskare vid IFN, i en debattartikel i Dagens Industri.
Kritiskt läge för ekonomin
Daniel Waldenström, forskare vid IFN, intervjuas i SVT Aktuellt om regeringskrisen i Frankrike och de ekonomiska konsekvenserna.
”Stoppa miljardsubventioner till kärnkraft”
Vi bör säga nej till de dyra kärnkraftssubventionerna. Regeringens utredning beräknar notan till 200 miljarder, men även det lär vara en glädjekalkyl, skriver Jacob Lundberg, forskare vid IFN, Jonas Grafström, Ratio, och Fredrik Kopsch, Timbro, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Lars Calmfors: Northvolt kan bli det största industrimisslyckandet i svensk historia
I en kolumn i Dagens Nyheter skriver Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid IFN, att problemet med Northvolt var aldrig den tuffa konkurrensen – företaget har inte klarat att tillverka det som man vill sälja.
Bred kritik mot förslaget om kärnkraftsfinansiering
Pär Holmberg, forskare vid IFN, intervjuas i SVT Nyheter om IFN:s remissvar på Hans Dilléns kärnkraftsutredning.
Forskare: ”Sverige har ett av de mest likvärdiga skolsystemen i OECD”
Sverige har totalt sett ett av de mest likvärdiga skolsystemen i OECD – och når ungefär samma likvärdighetsnivåer som övriga Norden.
Det menar Gabriel Heller Sahlgren, affilierad forskare vid IFN och London School of Economics.
Glädjebetyg och poängen med högskoleprovet
Hur ser sambandet mellan betyg och högskoleprovsresultat ut? Magnus Henrekson, forskare vid IFN, som är regeringens utredare för ett nytt betygssystem, analyserar Handelshögskolans nya försök att kombinera gymnasiebetyg med högskoleprovsresultat i antagningen. Han gläntar samtidigt på dörren till det förslag till nytt betygssystem som kommer att presenteras i februari.
Därför behövs offentlig finansiering till små och innovativa företag
Statliga bolag kritiseras ofta för att slösa skattemedel. Men ledarsidans resonemang om Almi Företagspartner i Jönköpings-Posten 20 november missar grundläggande fakta. Genom att erbjuda lån och ägarkapital fyller Almi ett kritiskt tomrum på kapitalmarknaden och möjliggör tillväxt för innovativa småföretag som annars skulle sakna finansiering, skriver Roger Svensson, forskare vid IFN, i en debattartikel i Jönköpings-Posten.
Anställda på Northvolt kan snart stå utan lön – ekonomens kritik av USA-planen
Facket på Northvolt bör kräva svensk rekonstruktion av bolaget – eller begära det i konkurs. Utan statlig lönegaranti riskerar de anställda snart att stå utan lön, säger Magnus Henrekson, forskare vid IFN, till Arbetet.
Varför hatar högern jämlikhet så mycket?
Aftonbladets podd Starta pressarna gästas av Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid IFN, samt Axel Vikström doktor i medie- och kommunikationsvetenskap och aktuell med sin avhandling om synen på de superrika.
Lista: Fler statliga bolag kan säljas efter Bilprovningen
Bilprovningen bedömdes vara värd 300 miljoner men när det statliga bolaget nu säljs får den svenska statskassan in 1,2 miljarder kronor. Fler statliga bolag borde säljas till privata ägare, menar Per Östensson, tidigare sakkunnig vid finansdepartementet och Jacob Lundberg, forskare vid IFN.
Europas industri i fritt fall – därför dras Sverige med i raset: ”Rätt sorgligt”
Globala kartläggningar av tillverkningsindustrin placerar Tyskland och Frankrike i botten medan länder i Asien hamnar i topp. Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, och Fredrik Sjöholm, professor och vd vid IFN, som Tidningen Näringslivet har pratat med vittnar om en förändrad världshandel och tunga utmaningar för Europas industri.
"En Occidente no va a más la desigualdad, de hecho somos más ricos y más iguales"
Den spanska ekonomisajten Libre Mercado har publicerat en lång intervju med professor Daniel Waldenström om rikedom och jämlikhet: "Den svenska experten som slutgiltigt har motbevisat Pikettys och den radikala vänsterns teser om den 'exploderande ojämlikheten' i västvärlden."