Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN i media

Här hittar du ett urval av artiklar, reportage och inslag som rör forskare och forskning relaterad till IFN.

Filtrera
Senaste artiklarna
1 2 3 4 5 Nästa
11 april 2025

Konjunkturrådets förslag kostsamt för industri och hushåll

För att elsystemet ska fungera krävs ständig balans mellan utbud och efterfrågan, men också i fråga om leveranssäkerhet, elkvalitet och effekt, skriver Per Fahlén, Magnus Henrekson, professor och forskare vid IFN, och Mats Nilsson i en debattartikel i Nya Wermlands-Tidningen.

Nya Wermlands-Tidningen

11 april 2025

Replik: Vår rapport bidrar till kostnadseffektiv elmarknad

Per Fahlén, Magnus Henrekson och Mats Nilsson (FHN) kommenterar Konjunkturrådsrapporten och vindkraftens kostnader på Di Debatt. I texten finns en del missförstånd och överdrifter som vi vill kommentera skriver rapportförfattarna på SNS Konjunkturrådet. 

Dagens Industri

10 april 2025

Ekonom: Världen blir sig inte lik igen

Världen kommer inte att återgå till det den har varit inom en överskådlig framtid efter turbulensen i världsekonomin, enligt Fredrik Sjöholm, professor och vd på IFN. Men Sverige kan vara bland de länder som kommer lindrigast undan.

Svenska Dagbladet

10 april 2025

Vänstern har bäddat för Trumps tullkaos

Andreas Bergh, välfärdsforskare och docent i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund och IFN, skriver i Sydsvenskan att forskare, politiker och kulturjournalister har spridit idén om att ekonomin är ett nollsummespel där en persons vinst innebär en annan persons förlust.

Sydsvenskan

10 april 2025

Experter: Företag avvaktar med investeringar

”När investeringarna uteblir kommer den ekonomiska aktiviteten att gå ner. Det kommer innebära att vi får lägre tillväxt i Sverige, än vi skulle fått i annat fall. Det kommer leda till att företagen kommer anställa färre personer, än man skulle gjort i annat fall”, säger professor Fredrik Sjöholm, vd för Institutet för Näringslivsforskning, till Ekot, Sveriges Radio.

Ekot, Sveriges Radio

10 april 2025

Expertens två teorier: Därför tvärvände Trump om tullarna

Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi på Stockholms universitet samt forskare vid IFN, är inte förvånad över den senaste svängningen och lyfter fram två teorier till varför Trump vände om tullarna.

Studio Ett, Sveriges Radio

10 april 2025

Kan man lita på Trumps tullpaus?

– Det nya styret i USA har skadat länders och företags förtroende för den amerikanska ekonomin. Företagen är därför väldigt försiktiga och oroliga på många håll menar Fredrik Sjöholm, professor och vd vid IFN.

SVT Nyheter

9 april 2025

Det händer vid ett börsras – "blodigaste på länge"

Depressionen, pandemin och svarta måndagen 1987.

De senaste dagarnas börsfall får experter att dra paralleller till några av de värre händelserna i ekonomisk historia.

 Det här är ett av de större rasen som vi har upplevt, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid IFN.

TV4 Nyheterna


6 april 2025

Lars Calmfors: Lönemärket hindrar rekrytering till välfärden

I framtiden behövs mer personal till försvarsmakten och välfärden. Men med dagens lönemodell är det svårt att höja lönerna tillräckligt för att attrahera arbetskraft dit, menar Lars Calmfors, professor emeritus vid Stockholms universitet och forskare vid IFN. 

Dagens Arena

5 april 2025

Professorn: Så påverkas Kronobergs företagare av USA:s tullar

Tullarna kan påverka världsekonomin och företagen i Kronoberg kommer att påverkas. Enligt Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet och affilierad forskare vid IFN, är det bland annat företag inom fordons-, läkemedels-, och stålindustrin som kan drabbas.

P4 Kronoberg

4 april 2025

Därför inför Trump tullar: ”Vissa tullar är onödigt dyra”

– Donald Trumps syn på internationell handel är att export är bra för att få pengar av andra länder och import är dåligt får då betalar vi andra länder med våra pengar, säger Fredrik Sjöholm, professor i internationell ekonomi, och vd vid IFN, under Aktuellts sändning på torsdagskvällen.

Aktuellt, SVT

4 april 2025

”Det Trump gör skadar USA och alla andra länder ekonomiskt”

Kina inför ytterligare 34-procentiga tullar på varor från USA som svar på Donald Trumps tidigare aviserade tullpaket.
– Det Trump gör, det skadar USA ekonomiskt och alla andra länder också, säger Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi och forskare vid IFN, till TV4.

TV4

4 april 2025

Konjunkturrådets förslag dyrt för industrin och Sverige

Rådets rekommendation är ett direkt hot mot hushållens ekonomi och svensk industris konkurrenskraft. Sveriges energipolitik bör inte utformas utifrån teoretiska idealbilder utan baseras på den verklighet som möter dem som agerar på marknaden, skriver Per Fahlén, professor emeritus, energi och miljö, CTH, ledamot i IVA, Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och senior forskare vid IFN samt ledamot i IVA och Mats Nilsson, docent i miljöekonomi, Södertörns högskola, i en debattartikel i Dagens Industri.

Dagens Industri

3 april 2025

Så här mycket har lönerna i vården ökat på tio år: ”Inte tillräckligt”

Hur stor blir löneökningen de kommande åren? Det är den stora frågan när Vårdförbundet förhandlar om nytt kollektivavtal med SKR och Sobona. Den senaste tioårsperioden har varit gynnsam för sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Ändå är det fortfarande bristyrken. ”På en marknad med en dominant arbetsgivare kan lönerna hållas på en artificiellt låg nivå”, säger professor Per Skedinger, forskare vid IFN, vars analys är att ökningen inte varit tillräcklig för att locka arbetskraft.

Vårdfokus

3 april 2025

Experten: Trumps tullar kan leda till sämre löner i Sverige

Sämre löner, uppsägningar och hög arbetslöshet. Det kan i värsta fall USA:s tullar leda till på svensk arbetsmarknad, enligt Lars Calmfors, professor emeritus vid Institutet för internationell ekonomi och forskare vid IFN. ”Det är väldigt skadligt”, säger han.

Arbetet




30 mars 2025

Varnar: Maten kommer att bli ännu dyrare

Om Sverige ökar sin inhemska matproduktion, vilket regeringen föreslår i den uppdaterade Livsmedelsstrategin, kan det påverka matpriserna negativt, varnar nationalekonomiprofessorn Magnus Henrekson, forskare vid IFN.

P4 Stockholm, Sveriges Radio


27 mars 2025

Stor osäkerhet kring statens kostnader för kärnkraft

Propositionen svarar inte på frågan om satsningen är samhällsekonomiskt motiverad, skriver Thomas Tangerås, professor i nationalekonomi, verksam vid Mälardalens universitet och IFN, i en artikel i Fokus.

Fokus


27 mars 2025

Professor: Rimligt att framtida generationer betalar för upprustningen

Svenska makthavare har fattat beslut om att låna 300 miljarder till en militär storsatsning som Ulf Kristersson beskriver som den ”största upprustningen sedan kalla kriget”.

Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid IFN, tycker att det är fullt rimligt att det blir framtida generationer svenskar som får bekosta Tidöpartiernas projekt.

Nya Dagbladet

26 mars 2025

Calmfors: Försvarssatsning sätter balansmål ur spel

Jättesatsningen på försvaret – 300 miljarder kronor på tio år – kan trycka upp svenska marknadsräntor. Beslutet att finansiera det hela med lån är en ”olycklig signal” om finanspolitisk disciplin ”i ett sluttande plan”, varnar Lars Calmfors, professor emeritus vid Stockholms universitet och forskare vid IFN.

Dagens Industri

25 mars 2025

Rekordhög försörjningsbörda hotar Sveriges ekonomi – ”Finns ingen lösning”

Sveriges demografi gör att vi står inför en samhällskris. Andreas Bergh, verksam på IFN och vid Ekonomihögskolan i Lund, menar att människor kan behöva jobba upp till 75 års ålder samtidigt som pensionerna riskerar att sänkas. ”Om det ser tufft ut idag, så är det ingenting mot hur det kommer att bli”, säger han till Tidningen Näringslivet.

Tidningen Näringslivet

23 mars 2025

Här finns miljarderna till upprustningen

Sverige står inför en historisk upprustning som även ritar om spelplanen för den ekonomiska politiken. De höjda försvarsutgifterna kan tvinga fram dramatiska besparingar som tidigare setts som politiskt omöjliga.

Nu måste alla kort upp på bordet, anser Lars Calmfors och Daniel Waldenström, båda knutna till IFN.

Dagens Industri

21 mars 2025

”Vanliga svenskar är mycket rikare än de tror”

När vi pratar om förmögenheter i Sverige tänker vi lätt på giriga miljardärer som roffar åt sig. Det är fel fokus, menar Daniel Waldenström, professor och forskare vid IFN.

I själva verket är den stora berättelsen om vårt land hur vanliga svenskar de senaste 130 åren har blivit allt rikare, säger han i en intervju med Katrine Kielos på EFN.

EFN

18 mars 2025

Om vi inte effektiviserar den offentliga sektorn kommer en Elon Musk göra det åt oss

Världsutvecklingen innebär att offentliga utgifter till försvar, säkerhet och Ukraina behöver radikalt öka. Samtidigt gör en åldrande befolkning, behov av stora investeringar i infrastruktur, allvarlig kriminalitet och klimatkris att vi måste hantera vår ekonomi på ett mer effektivt sätt. Om vi inte ökar produktiviteten i offentlig sektor, riskerar vi att det kommer att ske framöver på drastiska och problematiska sätt, likt vad som nu sker i USA under ledning av Elon Musk, skriver Mats Alvesson och Fredrik Sjöholm, professor och vd på IFN, i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Göteborgs-Posten

17 mars 2025

Med vilka pengar ska Sverige rusta upp försvaret?

Lyssna på Lars Calmfors, professor emeritus vid Stockholms universitet och forskare vid IFN, som uttrycker kritik mot både regeringens och oppositionens förslag, i P1 Morgon, Sveriges Radio.

P1 Morgon, Sveriges Radio
1 2 3 4 5 Nästa