Införandet av lokal eller regional koldioxidprissättning kan dock leda till två centrala problem: koldioxidläckage och minskad konkurrenskraft för inhemska företag. Koldioxidläckage uppstår när företag flyttar sin produktion till länder med mindre stränga utsläppsregler, eller importen ökar från sådana länder, vilket underminerar de miljömässiga vinsterna med prissättningspolitiken. För att motverka dessa risker införs en så-kallad ”gränsskyddsmekanism för koldioxid” (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM). Som en del av EU:s “Fit for 55”-paket – som syftar till att minska växthusgasutsläppen med minst 55 % till 2030 jämfört med 1990 års nivåer – innebär CBAM att ett koldioxidpris läggs på viss koldioxidintensiv import till EU. Syftet är att skapa rättvisa konkurrensvillkor mellan EU-baserade företag och utländska konkurrenter som verkar under mindre strikta utsläppsregler.
I detta projekt kommer vi undersöka hur ett system som kombinerar EU ETS och CBAM-tullar kan påverka import och utländska direktinvesteringar (FDI) på oligopolmarknader.
Vi utvecklar en stiliserad modell där icke-EU-företag konkurrerar med EU-företag genom att exportera till den inre marknaden. I vår modell bidrar både produktion och internationella transporter till CO₂-utsläpp. Det utländska företaget står inför flera strategiska val: det kan producera med befintliga utsläppsintensiva anläggningar i hemlandet, förvärva äldre utsläppsintensiva fabriker inom EU eller investera i nya utsläppsneutrala (greenfield) anläggningar inom EU.
Vi kommer att undersöka om införandet av ett ETS-system i kombination med CBAM-tullar kan öka incitamenten för EU-företag att genomföra företagsförvärv som syftar till att stänga ute utländska företag från den inre marknaden vilket i sin tur kan leda till ökade utsläpp från produktion och transporter – särskilt när koldioxidpriser och gränstullar är tillräckligt höga. Vi kommer också att undersöka hur olika länders och regioners handels- och industripolitik interagerar och hur detta påverkar möjligheten att minska globala utsläpp av koldioxid.
Kan klimattullar (CBAM) leda till högre CO2-utsläpp?
För att hantera den alltmer akuta klimatutmaningen förespråkar många ekonomer politik som inkluderar ett globalt pris på CO₂-utsläpp. På grund av den långsamma utvecklingen mot att införa en global prissättningsmekanism har vissa regioner – framför allt Europeiska unionen genom sitt system för handel med utsläppsrätter (EU ETS) – tagit ledningen i att införa regionala initiativ för koldioxidprissättning.
Projektansvarig