IFN-Etla-konferens (2024)
Den 26–27 september 2024 arrangerades den första IFN-Etla-konferensen. Syftet är att främja samarbete mellan IFN och dess finska motsvarighet Etla (det finska näringslivets forskningsinstitut). Under de två dagarna presenterades och diskuterades forskning från olika discipliner inom nationalekonomin. Konferensen ägde rum hos IFN och Joacim Tåg ansvarade.
Hur påverkas näringslivet av generativ AI? (2024)
I takt med att världen omfamnar automatisering och digitalisering står vi inför en ny era med generativ AI – en teknik som utmanar våra traditionella synsätt på arbete, innovation och samhällsutveckling. Det finns en enorm potential vad gäller produktivitetsvinster bara av att utnyttja de teknologier vi har redan i dag menar Malin Gardberg, forskare hos IFN och ansvarig forskare för policyseminariet Hur påverkas näringslivet av generativ AI?
Deglobalisering och svensk ekonomi (2023)
Efter decennier av stadigt ökande globalisering är världen på väg in en ny fas. Kina, USA och EU går mot mer nationell slutenhet och att präglas mer av statlig industripolitik. Världen blir mer polariserad och risken för olika typer av konflikter ökar. Med anledning av detta bjöd IFN in till ett policyseminarium om "Deglobalisering och svensk ekonomi".
Labor and Finance Group Conference (2020)
IFN inledde höstterminen med att arrangera Labor and Finance Groups konferens, en konferens som för första gången hölls i Europa. På grund av coronapandemin var dock konferensen helt digital. Under två dagar, 17 och 18 augusti, presenterade forskare från ett flertal olika länder nya studier kring företag och arbetsmarknad.
FAME Workshop (2020)
Under året har två interna workshops hållits i regi av Företags-, Arbetsmarknads- och Entreprenörskapsgrupp (FAME). Syftet med FAME-workshoparna är att i mindre grupp gå igenom forskningsidéer och pågående forskning som fortfarande är i väldigt tidigt skede. Under workshopen presenterades bland annat pågående forskning om automatisering och företagsdynamik och om hur en temporär digital valuta skulle kunna användas för att återstarta Sverige efter coronakrisen.
Digitaliseringens påverkan på näringsliv och arbetsmarknad (2020)
Det behövs mer satsningar på utbildning och insatser riktade mot unga, växande företag för att Sverige inte ska halka efter. Digitaliseringen har bidragit till att skapa produktiva och internationellt konkurrenskraftiga svenska företag. Det visar IFN:s forskning som presenterades på policywebbinariet ”Digitaliseringens påverkan på näringsliv och arbetsmarknad”. Forskningsresultaten visar också att det är stora regionala skillnader gällande hur långt digitaliseringen har kommit i Sverige.
Nordic Initiative for Corporate Economics Conference (2018)
När Alexander Ljungqvist och Lars Persson började arbeta med att skapa nätverket Nordic Initiative for Corporate Economics, NICE, så myntade de samtidigt begreppet corporate economics. Ett samlingsnamn för ett brett forskningsområde. Vid öppnandet av konferensen den 17 augusti förklarade Ljungqvist att "vi studerar alla näringsliv och företagande inom ramen för våra olika ekonomiska discipliner. Vårt mål för denna konferens är att skapa en gemensam bas för våra olika specialiteter. Det är det vi kallar corporate economics. Han påpekade att genom samverkan och att forskarna blir lär sig om varandras perspektiv så kommer studier om näringsliv och företagande förhoppningsvis att berikas.
KvinnoKapital i samtal med forskare (2017)
KvinnoKapital, ett nätverk för kvinnor som jobbar med kapitalförvaltning, besökte IFN och lyssnade till presentationer av två IFN-forskare. Björn Hinnerich berättade om studien "Gender Quotas in the Board Room and Firm Performance: Evidence from a Credible Threat in Sweden". Forskarna har kommit fram till att hotet om könskvotering i börsbolagsstyrelser gav effekt. Antalet kvinnor har ökat i styrelserna och även företagens vinster. Joacim Tåg presenterade en pågående studie om varför så få kvinnor blir vd:ar i svenska storbolag. Det visar sig vara svårt för kvinnor, men inte för män, att kombinera familj och en chefskarriär.
Globalisering och ny teknik: Effekter på företag och anställda (2017)
Den 15 - 16 juni 2017 arrangerade IFN en internationell akademisk tvådagars konferens med titeln Globalization and New Technology: Effects on Firms and Workers (Globalisering och ny teknik: Effekter på företag och anställda). deltagarna på konferensen var forskare som studerar hur ny teknik och globalisering påverkar företagens organisationsstruktur och ägande samt vad som händer på arbetsmarknaden. Förutom från Sverige så kom deltagarna från Storbritannien, USA, Frankrike, Tyskland, Finland och Norge.
Vad kan vi lära av forskningen om automatisering och digitalisering? (2016)
IFN anordnade den 28.12.2016 ett seminarium om vad vi kan lära av forskningen om automatisering och digitalisering. Huvudtalare var professor Melanie Arntz, ZEW i Mannheim och Heidelberg University. Hon har studerat automatiseringens effekter på arbetsmarknader inom OECD och förklarade att diskussionen ofta är allt för alarmistisk. Från IFN presenterade Lars Persson och Mårten Blix forskning på området. I en panel, som leddes av digitaliseringsexperten Sara Öhrvall, deltog även Annika Winsth, chefekonom Nordea.
Vad händer om aktiemarknaden försvinner? (2016)
Knut Wicksell Centre for Financial Studies, Lunds universitet, som IFN är en del av arrangerade ett symposium kring framtiden för aktiemarknaden. Huvudtalare på symposiet var Alexander Ljungqvist , professor i finansiering och entreprenörskap vid New York University, Stern School of Business, och affilierad till IFN. Aktiebörser har två funktioner: de möjliggör för foretag att få tillgång till kapital genom emittering av aktier till allmänheten. Börserna är samtidigt handelsplats för aktier. I många länder har dock börsnoteringar delvis som ett resultaten blivit färre, som ett resultat av dels en ständigt ökande regelbördan, dels på grund av påtryckningar från aktivistiska aktieägare. Vad är konsekvenserna av dessa trender för företagens investeringar och ekonomisk tillväxt? Presentationen efterföljdes av den paneldebatt där Peter Zerhouni (CEO, InDex Pharmaceuticals), John Abrahamson (Managing Director, Investment Banking, SEB) och Frédéric Delmar (Professor, Lund University School of Economics and Management) deltog.
The Economics of Corporate Ownership (2015)
Den 6–7 augusti 2015 arrangerade IFN en vetenskaplig konferens på temat “Economics of Corporate Ownership”. Under två dagar i Vaxholm diskuterade särskilt inbjudna forskare från runt om i Europa och USA hur de anställda påverkas av ägarformer, skatter, försäkringar, styrelseförändringar, företagsuppköp och innovation. Totalt presenterades tretton studier.
Politics vs the economy? When policy uncertainty curbs economic growth (2015)
Innebär politisk osäkerhet att tillväxten dämpas? Ja, svarade Steven Davis, University of Chicago Booth School of Business, på ett seminarium arrangerat av IFN. Det handlar exempelvis om den osäkerhet som regeringen skapat för företag inom välfärdssektorn och den osäkerhet som flyktingströmmarna skapar. Davis är en av grundarna av Economic Policy Uncertainty Index, som mäter politisk osäkerhets inverkan på produktion, investeringar och sysselsättning. I seminariet deltog även Max Elger, statssekreterare i Finansdepartementet, Ulf Kristersson, ekonomiskpolitisk talesperson M och professor John Hassler, ordförande Finanspolitiska rådet.
Transparens -- Vad aktieägare verkligen måste få veta (2014)
Transparens och skillnaden mellan rätt och mer information i företags kommunikation, var ämnet för en halvdagskonferens som arrangerades av FAR, IFN, Nasdaq och Transparency International Sverige. En av talarna var professor Sidney Grey som är medförfattare till boken Oxford Handbook of Economic and Institutional Transparency. I den avslutande paneldiskussionen var deltagarna eniga om att dagens omfång på information från företagen inte behöver växa men dock ta mer hänsyn till samhällsutvecklingen.
GDP is not enough – Or how to measure life (2015)
BNP är problematiskt som mått på tillväxt, men därmed inte sagt att BNP är odugligt, förklarade professor Diane Coyle, University of Manchester, på ett seminarium arrangerat av IFN den 7 maj. Coyle menade att BNP-måttet är otillräckligt och vad som sannolikt behövs är en palett av indikatorer. På seminariet räknade hon upp en rad redan existerande alternativa mått, bland annat Social Progress Index som skapades 2014.
Vem ska styra de svenska företagen? (2014)
I rapporten Vem ska styra de svenska företagen? som presenterades 8 maj pekar docent Ulf Jakobsson, tidigare vd för IFN, och ekonomie doktor Daniel Wiberg på tre möjliga förändringar av bolagsstyrningen i börsnoterade bolag: 1. Enskilt kontrollägande bör värnas genom att delägare som tar sig an bolagsstyrningen får möjlighet till ersättning för de investeringar som styrningen av bolaget medför; 2. Är ägandet mer spritt och en tydlig kontrollägare saknas bör bolagets ledning få mer långtgående kontrollrättigheter; 3. De institutionella investerarnas roll som ägare bör förtydligas.
The Decline and Fall of the Stock Market (2013)
Alexander Ljungqvist, professor i finansiell ekonomi och entreprenörskap vid New York University Stern School of Business och affilierad till IFN, inledde ett frukostseminarium med titeln The Decline and Fall of the Stock Market. Han förklarade i första hand hur den amerikanska marknaden ser ut och menade bland annat att antalet börsnoteringar har blivit färre men samtidigt större. Alexander Ljungqvists inledning följdes av kommentarer av Börje Ekholm, vd Investor och ordförande i NASDAQ OMX, samt Magnus Billing, vd NASDAQ OMX i Stockholm.
Jobbdynamik i svenskt näringsliv 1990 till 2009 (2013)
Den 4 juni höll IFN ett seminarium om ESO-rapporten “Jobbdynamik i svenskt näringsliv 1990 till 2009” (juni 2013). Nationalekonomerna Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson har studerat hur viktiga små och nya företag varit för jobbskapande. Vilka typer av jobb har försvunnit respektive skapats? Rör det sig om jobb där de anställda har låg eller hög utbildning? Hur skiljer sig jobbdynamiken mellan tjänstesektor och tillverkningsindustri? Roland Bladh från EU-kommissionens generaldirektorat för sysselsättning och socialpolitik deltog i seminariet.
Industrial Organization and Corporate Finance (2013)
Den 13‒15 juni arrangerades den årliga IFN Stockholm Conference i Vaxholm. Temat var “Industrial Organization and Corporate Finance”. I en serie presentationer diskuterades bland annat studier om vilken inverkan företags organisation, entreprenörskap samt marknadsstruktur har på effektivitet, innovation och tillväxt. Tonvikten låg på den globala finanskrisens avtryck samt hur finansmarknaderna påverkar nationella och internationella förvärv och fusioner mellan företag.
Kapitalskatter, företagsägande och globalisering (2012)
Kapitalskatter, företagsägande och globalisering var temat för ett symposium som arrangerades den 19 november 2012. Inbjudna var representanter för Handelsbankens forskningsstiftelser. Dessa är sedan många år några av IFN:s viktigaste forskningsfinansiärer. Seminariet inleddes av Sverker Martin-Löf, styrelseordförande SCA och Industrivärden samt ledamot av IFN:s styrelse. I programmet presenterades tre centrala delar av IFN:s forskning som möjliggjorts genom stöd från framför allt Jan Wallanders och Tom Hedelius Stiftelse. ”Globaliseringen, ägandet och den industriella strukturomvandlingen”, var temat för en presentation av professor Lars Persson, vice vd för IFN, och ekonomie doktor Joacim Tåg. Under rubriken ”Kapitalskatter och företagande” berättade professor Magnus Henrekson, vd för IFN, om Företagsskattekommitténs arbete – som ska vara klart i april 2014. Han ingår i kommittén och har tillsammans med IFN-forskaren Tino Sanandaji dessutom skrivit två expertrapporter, bland annat om beskattning av personaloptioner. I rapporten visas hur de nuvarande reglerna kan förändras så att personaloptioner kan användas och därmed främja entreprenörsdrivna innovationsföretag. I dialog med publiken diskuterade Magnus Henrekson den möjliga, respektive troliga, politiska utvecklingen på företagsskatteområdet.
Globalization, Organization and the Ownership of Firms (2012)
IFN Stockholm Conference 2012 anordnades i Vaxholm den 13-14 juni och hade temat “Globalization, Organization and the Ownership of Firms”. Konferensens syfte var att samla några av de bästa forskarna som arbetar både teoretiskt och empiriskt med dessa frågor. Målet var att belysa sambandet mellan företagens organisationsstruktur och prestation, samt att förstå effekten av organisations- och ägandeförändringar på produkt- och arbetsmarknaderna i ett internationellt perspektiv. Studierna som presenterades fokuserade bland annat på företagsteori och organisering ur ett internationellt perspektiv med tyngdpunkt på utländska förvärv och sammanslagningar samt multinationella företag.