Avslutade projekt
Teoretiska modeller visar att marginalgruppers ställning på arbetsmarknaden kan försvagas av ett starkt anställningsskydd. Också den empiriska litteraturen tyder på att marginalgrupper, särskilt unga…
Syftet med detta projekt är att öka förståelsen av hur anställningsskydd påverkar företag, individer och ekonomin som helhet. Anställningsskyddet minskar risken för uppsägning och därmed den risk som…
Det svenska välståndet bygger till stor del på framgångsrika exportföretag. Den snabbt ökande globala konkurrensen ställer allt högre krav på nya svenska exportföretag. Utvecklingen har lett till att…
Syftet med detta projekt är att såväl teoretiskt som empiriskt studera hur utformningen och tillämpningen av konkurrenslagar påverkar effektiviteten och välfärden på marknader där etablerade företag m…
FIRES är ett europeiskt tvärvetenskapligt forskningsprojekt med syfte att utveckla en reformstrategi för hur ökat entreprenörskap kan skapa en inkluderande och hållbar tillväxt i Europa. IFN är ett av…
I detta projekt studeras den dramatiska omsvängningen i svensk ägarpolitik och ägarstruktur i det svenska näringslivet under efterkrigstiden. Efter andra världskriget präglades ägarpolitiken i hög gra…
I dagens integrerade samhälle finns en social riskkomponent i många beslut, i allt från omkörningar i trafiken till sjukskrivning vid förkylning. Det är känt från såväl teoretisk som empirisk forsknin…
En modern ekonomis tillväxt beror på dess förmåga att skapa ny kunskap och att använda denna i kommersiella syften. Entreprenörskap i form av nyföretagande spelar här en viktig roll. Modern forskning…
I de flesta länder är andelen män som är egenföretagare högre än andelen kvinnor. Denna könsskillnad är viktig att studera dels från ett jämlikhetsperspektiv, dels från ett perspektiv där samhället vi…
I USA har optionsinstrumentet fått en avgörande betydelse i den entreprenöriella sektorn. Hur kan det komma sig att optioner används avsevärt mindre och tycks fungera sämre i Sverige, ett land som num…
I detta projekt analyseras dels de snabbväxande företagens betydelse för sysselsättning och jobbskapande, dels hur det institutionella ramverket påverkar de snabbväxande företagen.
För att analysera…
Riskkapitalbranschen har under de senaste åren vuxit snabbt och utgör i dag en viktig del av såväl svenskt som internationellt näringsliv. Enligt Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA) uppgick riskkapit…
Projektet har sin utgångspunkt i den stora litteratur kring ägar- och bolagsstyrning som ursprungligen främst fokuserat på separationen mellan ägande och kontroll. Begränsningar i den rådande forsknin…
Syftet med projektet är att genomföra en orienterande studie av de senaste decenniernas utveckling i den finländska företagssektorn. I Finland, liksom i Sverige, har företagsstyrningen traditionellt u…
För att analysera entreprenörskap måste fenomenet först definieras och mätas. Tidigare forskning har förlitat sig på egenföretagande eller närbesläktade mått för att kvantifiera entreprenörskap. Men d…
Forskningsprojektets utgångspunkt är att en innovationsprocess är samverkande till sin natur, och att samarbetena sker inom ramen för så kallade innovativa samarbetsblock. Entreprenören kan vara den s…
I detta projekt studerade vi förhållandet mellan personers uppväxtförhållanden (familjebakgrund, uppväxtmiljö, utbildning) och utfall i vuxen ålder. Forskarna analyserade hur barns omständigheter påve…
Sverige är topprankat i världen vad avser forskning och utveckling, beviljade patent och publikationer i forskningstidskrifter. Men vi har inte så många små snabbväxande teknologibaserade företag. kom…