Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Entreprenörskapets ekonomi

Sveriges näringsliv står i dag inför ett fundamentalt behov av strukturomvandling på två avgörande områden. Å ena sidan upplever vi en historisk teknologisk utveckling, där framstegen inom AI möjliggör för företag att i allt större utsträckning integrera AI-teknik i olika delar av sina verksamheter. För att säkerställa svensk välståndsutveckling är det avgörande att näringslivet framgångsrikt anammar denna teknologiska utveckling. Å andra sidan står vi inför ett akut och omfattande miljöhot, då den globala uppvärmningen av jordens klimat eskalerar i snabb takt. Detta ställer krav på en skyndsam utveckling och implementering av clean-tech inom det svenska näringslivet.

Foto: Karl Gabor.

För att främja och stödja en AI-driven hållbar strukturomvandling krävs en djupare förståelse för entreprenörskapets roll i denna process. Inom nationalekonomisk forskning studeras hur olika institutioner och regelverk i allmänhet påverkar entreprenörskapet och i synnerhet dess effekter på näringslivets förnyelse samt den ekonomiska tillväxten. Forskningsprogrammet Entreprenörskapets ekonomi kan bidra med värdefull kunskap om hur olika institutioner och regelverk påverkar den entreprenörsdrivna hållbara strukturomvandlingen. En kunskap som kan vara av avgörande betydelse för entreprenörskapets framtida utveckling i Sverige.

Forskningsprogrammet syftar till att belysa vilka ekonomiska grundförutsättningar, exempelvis former för bolagsägande, skattesystem och allmänna institutioner, som kan bidra till att skapa ett entreprenörskap med såväl omställningskraft som motståndskraftdriven hållbar tillväxt.

Programmet möjliggör:

  • Forskarkompetens inom dessa för svenskt näringsliv avgörande frågor.
  • Unika databaser som gör det möjligt att studera hur entreprenörskap påverkas av olika institutionella faktorer.
  • En plattform för samverkan mellan experter, befattningshavare, journalister och forskare med fokus på entreprenörskapets betydelse för näringslivets strukturomvandling och dess bidrag till den övergripande välståndsutvecklingen.

Några av våra forskningsfrågor är:

  • Vilken roll spelar entreprenörsföretagen och familjeföretagen i en hållbar strukturomvandling?
  • Hur påverkar implementeringen av AI produktivitets- och sysselsättningsdynamiken i näringslivet, och hur påverkar konkurrenslagar och utbildningssystem denna process?
  • Hur påverkar industripolitik innovation och entreprenörskap i näringslivet?

Följande ordinarie forskare deltar: Magnus Henrekson, Pia Nilsson, Lars Persson, Mikael Stenkula och Roger Svensson. Affilierade: Martin Andersson, David Cesarini, Harald Edquist, Anders Kärnä, Johanna Möllerström, Petra Persson och Thomas Åstebro.

Programmets huvudfinansiär är Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse.

 

Aktuellt
8 mars 2025

Nya betygssystemet är en 10-poängare

I en ledare i Göteborgs-Posten skriver Susanne Birgersson att det nya betygssystemet kan ge rättvisare bedömningar och motivera elever på riktigt. Det blir sålunda tio av tio för Magnus Henreksons bet…
Göteborgs-Posten
26 februari 2025

Podd: Nu görs betygssystemet om igen

Magnus Henrekson, forskare vid IFN, menar att dagens betygssystem har skapat orättvisor och betygsinflation. Han diskuterade detta med Andreas Ericson, Svenska Dagbladet. Nu ska systemet ändras. I fra…
Svenska Dagbladet