Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Lovisa Persson

Fil.dr

Lovisa Persson disputerade i nationalekonomi vid Uppsala universitet under hösten 2015. Avhandlingen undersöker effekter av politisk representation och finanspolitiska ramverk på kommunala budgetar. Lovisa bedriver forskning inom två projekt på IFN. Ett projekt är finansierat av Vetenskapsrådet och handlar om effekten av konkurrens mellan förskolor på personal, barn och segregation. Det andra projektet är finansierat av Forte och handlar om digital tidmätning och nattillsyn i hemtjänsten. 

Affilierad forskare
Kontakt

Lovisa Persson

Högskolan Kristianstad
Ämnesområden: Digitalisering, Offentlig ekonomi, Politisk ekonomi, Privatiseringar, Skattefinansierade tjänster

Valfrihet och konkurrens i svensk förskola: Effekter på personal och segregation (Vetenskapsrådet 2018-04714)

1990-talets marknadsreformer innebar att valfrihet och konkurrens från privata utförare introducerades på bred front inom svensk förskola. I detta forskningsprojekt studerar vi hur dessa marknadsreformer förändrat arbetsmarknaden för förskolepersonal. Vi analyserar även föräldrars val av förskola och konsekvenserna av dessa val för förskolsegregationen.

Delprojekt 1: Vi studerar betydelsen av organisationsform för löner och hälsoutfall bland personalen i förskolan. Vi utgår ifrån hela populationen av personal i förskolan och studerar betydelsen av vinstdrivande, kommunala och icke-vinstdrivande utförare kontrollerat för individuella bakgrundsfaktorer och med särskilt fokus på de i personalen som byter mellan utförare. 

Delprojekt 2: Vi studerar 2006 års avskaffande av det kommunala vetot gentemot etablering av vinstdrivande förskolor. Den fria etableringsrätten innebar att antalet vinstdrivande förskolor ökade kraftigt i vissa kommuner som tidigare inte tillåtit etablering av denna organisationsform. Vi studerar effekten på löner och hälsoutfall i personalen. 

Delprojekt 3: Vi studerar inskrivning i förskolan bland nyinvandrade familjer och den relativa betydelsen av individuella faktorer och förutsättningar i närområdet. Exempel på faktorer vi studerar är: mammans utbildningsnivå, arbetskraftsdeltagande och deltagande i arbetsmarknadspolitiska program; och kvaliteten på förskolorna och den socioekonomiska sammansättningen i närområdet. 

Delprojekt 4: Vi studerar etablering av vinstdrivande förskolor och effekten på segregation med avseende på utländsk bakgrund, utbildningsnivå och inkomstnivå. 

Välfärdsteknik och elektronisk tidmätning i svensk äldreomsorg (Forte 2023-00172)

Delprojekt 1: Vi studerar sambandet mellan administrativ kapacitet på kommunnivå och implementering av välfärdsteknik. Vi bygger ett index som fångar administrativ kapacitet som baseras på registerdata om vilka som arbetar i den kommunala byråkratin. 

Delprojekt 2: Vi studerar effekten av införande av tidmätning i hemtjänsten på arbetsmiljön. 

Aktuellt


Publicerat vid IFN
Tidskriftsartiklar
Böcker
Working papers
Artiklar på svenska
Debatt
Populärvetenskap
Rapporter