Vad var sant och vad var rimligt i den svenska nyhetsrapporteringen och debatten kring 1976 års nobelpristagare i ekonomi, Milton Friedman? Hur kom det sig att en internationellt erkänd vetenskapsman blev så i grunden misstänkliggjord och fick sina insatser bedömda och fördömda av lekmän och personer vars enda informationskällor var Chile-kommittén och svenska massmedia? Det är frågor vi måste ställa oss i dag.
I denna bok försöker Bo Axell och Birgitta Swedenborg, nationalekonomer och forskare vid Industriens Utredningsinstitut, att belysa frågan genom att beskriva inriktningen i den svenska debatten, genom att kritiskt granska den kritik och de anklagelser som riktades mot Friedman och genom att kontrastera den svenska nyhetsrapporteringen och debatten mot den utländska. Den svenska pressens behandling av Milton Friedman ställs även mot pressetiska regler och författarna menar att den svenska pressen i denna fråga brutit mot dessa regler på ett flertal punkter.
Boken innehåller också en kritisk diskussion av de viktigare sakfrågorna i Friedmandebatten, såsom frågan om Friedmans roll i militärjuntans Chile, frågan om politiska värderingar och akademisk frihet samt frågan om vetenskapsmannens moraliska ansvar.