Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Leder geografisk spridning av lärosäten till breddad rekrytering?

Den 25 april medverkar IFN-forskarna Andreas Bergh, Henrik Hällerfors och Joacim Tåg i SNS seminarium "Leder geografisk spridning av lärosäten till breddad rekrytering?".

torsdag
25 april
Tid
13.30 - 14.45. Registrering med kaffe från kl. 13.15.
Plats
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm

Under slutet av 1960-talet skedde en påtaglig ökning av antalet studenter i Sverige. Samtidigt rådde det brist på arbetskraft och det uppstod ett behov av att reglera antalet personer som läste vidare och öka styrningen av studenternas utbildningsval. 1977 genomfördes därför en omfattande reform som bland annat resulterade i etablerandet av tolv nya högskolor runt om i landet.

I den nya rapporten "Demokratisering och decentralisering av högskolan: En utvärdering av 1977 års svenska högskoleexpansion" utvärderar forskarna Andreas Bergh, Henrik Hällerfors, Joacim Tåg och Thomas Åstebro om 1977 års högskoleexpansion hade den demokratiserande effekt som avsågs med reformen. Forskarna studerar även hur de kommuner som fick högskolor har utvecklats över tid.

Medverkande i seminariet:
Peter Aronsson, rektor, Linnéuniversitetet
Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och IFN
Camilla Hansén (MP), ledamot i utbildningsutskottet
Henrik Hällerfors, doktorand i nationalekonomi, Uppsala universitet
Josefin Malmqvist (M), ledamot i utbildningsutskottet
Håkan Regnér, chefsekonom, Sveriges akademikers centralorganisation (SACO)
Eva Marie Rigné, forsknings- och utvecklingssamordnare, SKR
Joacim Tåg, programchef vid IFN och gästprofessor i nationalekonomi vid Hanken i Helsingfors

Samtalet modereras av Jonas Klarin, forskningsledare.

Läs mer och länk till anmälan.

Extern aktivitet

Samarbete är en självklarhet för IFN som forskningsinstitution. Forskarna undervisar vid olika universitet, är talare vid externa konferenser och paneldeltagare vid diskussioner, etc. Här listas de närmaste månadernas inplanerade externa aktiviteter.