Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Att bygga rätt infrastruktur – vilken transportinfrastruktur lönar sig och hur bör den finansieras?

Bok
Referens
Davidsson, Sara och Åsa Hansson (2019). Att bygga rätt infrastruktur – vilken transportinfrastruktur lönar sig och hur bör den finansieras?. Stockholm: Fores.

Författare
Sara Davidsson, Åsa Hansson

Transportinfrastruktur gör stor nytta för ekonomin. Men investeringarna är ofta dyra och riskfyllda. Med ändliga resurser behöver staten prioritera mellan olika projekt. Vad är det i slutändan som avgör vilken infrastruktur som byggs?

Forskningen visar att beslutsfattarna tar begränsad hänsyn till vilka investeringar som är mest lönsamma. Dessutom är det vanligt med glädjekalkyler, där nyttan överskattas och kostnader underskattas. Den här boken diskuterar brister i den nuvarande beslutsprocessen kring infrastrukturinvesteringar. Alternativa finansieringslösningar och förändringar i den så kallade diskonteringsräntan föreslås. Genom att kostnader i större utsträckning bärs av dem som förväntas dra nytta av investeringen skulle incitamenten att genomföra lönsamma projekt stärkas. Det kan även finnas anledning att överväga en större andel privat finansiering.