Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Är det lönt att välja tåget? – Hur bör höghastighetsjärnväg finansieras?

Bok
Referens
Hansson, Åsa (2017). ”Är det lönt att välja tåget? – Hur bör höghastighetsjärnväg finansieras?”. Fores studie 2017:1. Stockholm: Fores.

Författare
Åsa Hansson

Med ändliga resurser bör staten prioritera att investera i den infrastruktur som ger mest nytta för pengarna. För närvarande diskuteras ett förslag från Sverigeförhandlingen på en höghastighetsjärnväg som har betydligt större kostnader än nytta enligt de samhällsekonomiska kalkylerna. I förslaget ingår finansieringsmetoder som inte har använts tidigare i Sverige.

Rapporten är till för alla som vill förstå mer om hur staten bör fatta den här typen av investeringsbeslut. Vilken ränta bör staten räkna med? Varför blir stora infrastrukturprojekt ofta så mycket dyrare än beräknat? Särskilt fokus ligger på finansieringsmetoderna som ingår i Sverigeförhandlingens förslag, som fastighetsskatt och kommunal medfinansiering.

Åsa Hansson är docent och lektor i nationalekonomi vid Lunds universitet samt affilierad till Institutet för Näringslivsforskning. Hennes forskning fokuserar framför allt på de beteendeeffekter skatter ger upphov till på såväl individer som företag, på effekterna av skattekonkurrens samt hur skattesystem bör utformas för att vara konkurrenskraftiga.