Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Företagandets förutsättningar – en ESO–rapport om den svenska ägarbeskattningen

Bok
Referens
Henrekson, Magnus och Tino Sanandaji (2014). Företagandets förutsättningar – en ESO–rapport om den svenska ägarbeskattningen. Rapport till Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi 2014:3. Stockholm: Finansdepartementet.

Författare
Magnus Henrekson, Tino Sanandaji

Utformningen av dagens ägarbeskattning förutsätter att skatterna har begränsade effekter på företagande och investeringar. I senare tids forskning anses skatterna ha större betydelse. I rapporten diskuteras om en ändrad ägarbeskattning kan stärka incitamenten att driva och utveckla företag. Författarnas huvudsakliga slutsats är att ägarbeskattningen bör reformeras.

I rapporten föreslås tre konkreta åtgärder som kan mildra några av de problem som uppmärksammas:

  • Förbättra möjligheterna att belöna entreprenörer och nyckelpersoner med optionsprogram.
  • Utjämna skillnaderna i skatt på investeringar av aktiva respektive passiva ägare. I dag är skatten för passiva ägare lägre, vilket gör att kapital stannar i fonder och mogna börsbolag i stället för att placeras i nya växande företag.
  • Utjämna skillnaderna i finansieringskostnader mellan eget och lånat kapital så att inte finansiering med eget kapital missgynnas.