Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Spridning av ny teknik – ett exempel från pappersindustrin

Bok
Referens
Håkanson, Staffan (1974). Spridning av ny teknik – ett exempel från pappersindustrin. Uppsala: Almqvist & Wiksell.

Författare
Staffan Håkanson

Den takt varmed ny teknik sprids inom industrin har stor betydelse för industrins produktivitetsutveckling och internationella konkurrenskraft. I denna studie analyseras i detalj hur en innovation inom massa- och pappersindustrin (s.k. Z-pressar) har spritts och vilka faktorer som förklarar dess spridningstakt.

Rapporten är ett resultat av ett internationellt forskningsprojekt, där Industriens Utredningsinstitut tillsammans med forskningsinstitut i fem andra länder studerat skillnader i den takt varmed ny teknik introducerats inom industrin i olika länder.

Bland de många frågor som besvaras i rapporten märks följande: hur snabbt, och genom vilka kanaler, sprids kännedomen om en innovation? Tas ny teknik i praktiskt bruk tidigare i det land där tekniken utvecklats än i andra länder? Vad betyder industrins marknadstillväxt för den nya teknikens spridningstakt? Hur inverkar den förväntade lönsamheten av en installation på spridningen?