Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Skogsindustrins strukturomvandling och expansionsmöjligheter

Bok
Referens
Wohlin, Lars (1970). Skogsindustrins strukturomvandling och expansionsmöjligheter. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Lars Wohlin

I denna undersökning av den svenska skogsindustrin har intresset huvudsakligen inriktats på två problemområden. Det första gäller relationen mellan skogsbruket och skogsindustrin. Skogsindustrins härledda efterfrågan på virke, den långsiktiga utbudsfunktionen för virke i Sverige, bestämning av utvecklingen av jämviktspriset på virke utgör några av de centrala delarna i hithörande analysavsnitt. Hit hör också den ingående behandlingen av konkurrensförhållandena på virkesmarknaden och de effekter dessa kan ha på skogsindustrins utbyggnadstakt.

Det andra området gäller strukturomvandlingen inom massa-, pappers- och sågverksindustrin. Här utvecklas en modell som används för en analys av produktivitetsspridningen mellan olika anläggningar, tillväxten i arbetskraftens produktivitet, den tekniska utvecklingen och dess effekt på nedläggningstakten m m. Stort utrymme ägnas åt att undersöka förändringen i företagens räntabilitetskrav och orsakerna bakom dessa. I bokens sista kapitel diskuteras utvecklingen fram till 1980.