Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Resekonsumtionen 1950–1975

Bok
Referens
Endrédi, Gustav (1967). Resekonsumtionen 1950–1975. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Gustav Endrédi

Undersökningar rörande utvecklingen av den privata konsumtionen i vårt land har sedan länge ingått som en väsentlig del av forskningsarbetet inom Industriens Utredningsinstitut. Föreliggande studie ingår som ett led i detta arbete och behandlar den huvudgrupp av den privata konsumtionen som går under beteckningen »resor». Denna grupp har under efterkrigstiden varit den mest expansiva bland de nio huvudgrupper som den privata konsumtionen brukar indelas i.

De första konsumtionsprognoser som gjordes inom institutet framlades i det år 1957 publicerade arbetet »Den privata konsumtionen i Sverige 1931-65». Dessa prognoser avsåg året 1965 och det är därför först nu som det blivit möjligt att pröva prognoserna och de därvid använda metoderna mot den faktiska utvecklingen. Jämsides med en revidering och komplettering av det förut tillgängliga statistiska materialet sker därför i detta arbete också en dylik prövning av tidigare prognoser. Samtidigt görs med i viss mån nya metoder även en prognos för utvecklingen fram till 1975. Liksom vid alla tidigare prognoser måste därvid de förutsättningar på vilka prognoserna är grundade, noggrant beaktas vid deras eventuella utnyttjande för olika ändamål.