Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Lokaliseringsförändringar inom svensk industri 1952–1960

Bok
Referens
Törnqvist, Gunnar (1964). Lokaliseringsförändringar inom svensk industri 1952–1960. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Gunnar Törnqvist

Näringslivets lokalisering har särskilt under senare tid ägnats stort intresse. Industriens Utredningsinstitut vill med denna undersökning ge ett bidrag till kunskapen om utvecklingen av industrins regionala fördelning under 1950-talet. Det är vår förhoppning att resultaten av denna undersökning skall ge upplysningar av värde för den pågående lokaliseringsdebatten och att de skall stimulera till ytterligare forskning på detta område.

Författaren, docenten Gunnar Törnqvist, publicerade hösten 1963 ett arbete Studier i industrilokalisering, vilket utgavs såsom bilaga till den senaste lokaliseringsutredningens betänkande. I ett av kapitlen i detta arbete gavs en statistisk belysning av de förändringar som skett i den svenska industrins regionala fördelning mellan åren 1952 och 1960. Därvid behandlades hela industrin som en enhet; någon uppdelning på olika branscher gjordes således inte.

I föreliggande skrift redovisas resultaten av en ytterligare bearbetning av det primärmaterial, som låg till grund för författarens tidigare arbete. Den industriella verksamheten i landet har här uppdelats i 11 olika branscher och för var och en av dem har förändringarna i den regionala fördelningen studerats. Det är i huvudsak fråga om en statistisk och kartografisk beskrivning av förhållandena.