Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Den offentliga sektorns expansion. En studie av de offentliga civila utgifternas utveckling åren 1913–58

Bok
Referens
Höök, Erik (1962). Den offentliga sektorns expansion. En studie av de offentliga civila utgifternas utveckling åren 1913–58. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Erik Höök

Inte endast i vårt land utan även i flertalet övriga länder i världen har sedan länge en växande andel av samhällets resurser tagits i anspråk av den offentliga sektorn. Denna utveckling, som ägnats stor uppmärksamhet i den politiska debatten, har blott i ringa utsträckning gjorts till föremål för vetenskapliga studier. Avsaknaden av en tillfredsställande teori för hur den offentliga konsumtionen och de offentliga investeringarna sammanhänger med den långsiktiga ekonomiska utvecklingen har hämmat försöken till empirisk analys av orsakskomplexet bakom den offentliga sektorns expansion.

Inom Industriens Utredningsinstitut har de långsiktiga utvecklingstendenserna inom olika delar av ekonomin varit föremål för ett flertal undersökningar. Dessa har hittills begränsats till den privata sektorns område. Med hänsyn till de statliga och kommunala utgifternas stora betydelse för samhällsekonomin har det emellertid framstått som angeläget att studera utvecklingstendenserna även inom den offentliga sektorn. Den undersökning som här framläggs syftar till att genom en statistisk kartläggning och analys ge ökade kunskaper därom.

De begränsade möjligheterna att kunna grunda en analys av de offentliga utgifternas utveckling på en väl etablerad teori har inneburit väsentliga svårigheter i denna undersökning. Författaren har försökt att övervinna dessa genom att utnyttja analysmetoder, som tidigare kommit till användning vid utvecklingsstudier rörande privat konsumtion och produktion. Det är vår förhoppning att detta försök kan bidra till ett fortsatt och utvidgat studium av de viktiga problem, som är förbundna med den statliga och kommunala hushållningen.